Ana sayfa » Güncel » “EYT’Lİ VATANDAŞIN TALEBİ GÖRMEZDEN GELİNEMEZ..”

“EYT’Lİ VATANDAŞIN TALEBİ GÖRMEZDEN GELİNEMEZ..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, 2020’nin çalışanlar ve emekliler için ekonomik açıdan zor geçeceğini düşündüğünü söyledi. 2020 senesinin 2019’a göre daha zor geçeceğini söyleyen Erdursun şöyle devam etti;

“VATANDAŞIN GELİR KAYBI ÇOK FAZLA”

“2019 verileri, enflasyon rakamları belli oldu ve 2020’de memur ve emeklilerin zam oranları da buna göre belirlendi. Memur ve memur emeklilerine yüzde 5.5, SGK ve BAĞKUR emeklilerine yüzde 6.5 zam yapılacak. Ancak emekliler ve memurların çarşıda pazarda alışveriş yaparken karşılaştıkları tablo çok daha farklı. Buna faturalar ve eğitim masrafları gibi diğer kalemler de eklendiğinde vatandaşın gelir kaybı çok daha fazla. Ama yapılan zam hayat pahalılığın altında kalmasına rağmen sanki çok iyi bir zammış gibi lanse ediliyor.”

‘2020 DAHA ZOR GEÇECEK’

“Ben 2020’nin çalışanlar ve emekliler açısından zor geçeceğini düşünüyorum. Bu bence işsizliği de etkiler. Vatandaşın alım gücü düştüğü için alışverişi kısarsa, esnaf da üretici de etkilenir ve bu durum işsizliği de tetikler. İşsizliği azaltacak şekilde bir yasal düzenleme olmaz ise ben 2020’nin zor geçeceğini düşünüyorum”

Erdursun’a çok sayıda EYT’liden de soru geldi. EYT yasasının pek çok sorunu çözeceğini belirten Erdursun, şöyle konuştu:

‘EYT YASASI PEK ÇOK SORUNU ÇÖZER’

“Emeklilikte Yaşa Takılanların mağduriyetlerini giderecek bir çözümün aynı zamanda ülkede birden çok konun da çözümü olacağı gerçeğine uygun tam anlamıyla bir çalışma yapılamadı. Sayın Bakan 10 farklı kombinasyon yaptıklarını söyledi ama biz o kombinasyonları göremedik.

Aslında EYT’lilerin sorunlarının çözülebileceği gibi bir süreç başlamıştı. Ülkede yaygın medyanın da önemli gündem maddelerinden biri halindeydi. Ama Sayın Cumhurbaşkanı ne olursa olsun seçim kaybetme pahasına bunun olmayacağını söyleyince özellikle medya EYT gerçeğini görmezden gelmeye başladı. Görmezden gelinerek bu sorun çözülemez”

‘ÇÖZÜM BEKLEYEN ÖNEMLİ SORUNLAR VAR’

“Maaşlar çok düşük. Çalıştıkça, prim ödedikçe maaş düşüyor. Bunların çözülmesi konusunda ,aylık bağlama oranlarında bir düzenleme yapılarak maaşlar yükseltilseydi belki sigortasız çalışmayı tercih eden pek çok kişi bundan vazgeçecekti. Bu konuyu maalesef yetkililer çok basite indirgediler. Bugün en önemli sorun işsizlik. Vatandaş primini ödeyemiyor, işsiz. Sorunlar kartopu gibi büyüyor. EYT’lilerin sorunlarının çözümü işsizliğe de olumlu katkı sağlar.”

Erdursun, EYT yasasının çıkması halinde emeklilik yaşının düşeceği iddialarına da değinerek şöyle devam etti:

EYT YASASI ÇIKARSA EMEKLİLİK YAŞI DÜŞER Mİ?

Sanki EYT’liler genç yaşta emekli olmak istiyorlar algısı yaratılıyor. EYT konusu emeklilik sistemini değiştirecek bi konu değildir. EYT yasası çıkarsa 65 olan emeklilik yaşı değişmeyecek. 21 yıl öncesini ilgilendiren bir konu. 99 sonrasını uzaktan yakından ilgilendiren bir konu değil.”Erdursun, sosyal devlet ilkesine dikkat çekti ve ekledi:

“VATANDAŞIN TALEBİ GÖRMEZDEN GELİNEMEZ”

“En son 3600 ek gösterge ile çalışma yapıldı denildi ama bir açıklama yapılmıyor. Bekleyen yüzbinlerce memur var ama açıklama yok. EYT konusunda da siyasiler vatandaşa bir hak vereceklerse bunu kendi ceplerinden vermiyorlar. Vatandaşın talebi görmezden gelinemez. Bunu görecekler. “Eyt yasası çıkarsa devlet batar” algısı yanlış. Biz bu vergileri niye veriyoruz? Bu verginin karşılığında devlet de vatandaşının taleplerine cevap vermek zorunda. Nasıl Suriyelilere bakılıyorsa, bakılması gerekiyorsa vatandaşların da taleplerine kulak verilmeli.”

Erdursun, Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Bursa Şubesi ile birlikte çalışma hayatına daire önemli bir çalıştay düzenleyeceklerini belirterek şöyle devam etti:

BURSA’DA EYT ÇALIŞTAYI

“Bursa Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği ile toplantı yaptık. Bursa’da çalışma hayatına dair bir çalıştay düzenleyeceğiz. Bu çalıştaya, Emeklilikte Yaşa Takılanlar, aylıkl bağlama oranlarından mağdur olanlar, çalışanlar, işsizler, kısacası çalışma hayatına daire sorunları ve soruları olan herkes katılacak.

İlk EYT toplantısını da biz Bursa’da yapmıştık ve Türkiye’ye yayıldı. Bu çalıştayın da ses getireceğini ve Türkiye’nin dört bir yanından katılım olacağını düşünüyoruz..”

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com