Ana sayfa » Güncel » İHD; “EGE’DE 10 AY İÇİNDE 67 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ!”

İHD; “EGE’DE 10 AY İÇİNDE 67 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ!”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER- İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, Ege Bölgesinde kadına, çocuğa ve trans bireylere yönelik yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı. 10 ayı içeren veride; darp, taciz, istismar, cinayet, tehdit, tecavüz, yaralama gibi pek çok hak ihlalini içeren 384 veri tespit edildi.

İHD İzmir Şubesi’nde Kadın Komisyonu adına dernek binasında açıklama yapan Cemile Karakaya hazırladıkları raporun; dernekte yapılan çalışmalar, gelen başvurular, basında çıkan haberlerden yola çıkılarak Ege bölgesindeki tacize, tecavüze uğrayan, öldürülen, yaralanan, istismara uğrayan kadın ve çocuk sayısının tespit edilerek oluşturulduğunu söyledi.

Karakaya:“İHD’li kadınlar olarak: kadına yönelik şiddeti önlemede güçlü politik tutum içinde olunmasını, şiddeti özendirici söylem ve uygulamalardan vazgeçilmesini, hiçbir şekilde tahrik ve iyi hal indirimi uygulanmamasını istiyoruz. Yasalarda öngörülen cezalar üst sınırdan verilmeli, İmza konulan uluslararası sözleşmelerden olan İstanbul Sözleşmesinin iç hukuka gerçek etkisi sağlanmalıdır.

Kadına ve çocuğa yönelik şiddetin bir insanlık suçu olduğunu vurguluyor, her türlü, şiddet ve ayrımcı politikalar sonlanana dek mücadelemizi sürdüreceğimizi ifade ediyoruz.”dedi.

İstanbul Sözleşmesini hatırlatan Cemile Karakaya, 2014 yılında yürürlüğe giren sözleşme nedeniyle devletin ilgili makamlarının şiddetle mücadele yöntemlerini belirlemelerini gerekirken bu yükümlülüklerini yerine getirmediğini ifade etti.

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi’nin, 2019 yılı Ekim ayı sonu itibariyle tespit ettiği kadına ve çocuğa yönelik hak ihlali raporu şu şekilde:

Çocuğa darp 24

Çocuğa taciz 12

Çocuğa istismar 51

Cinsel istismarda zaman aşımı 1

Çocuk cinayeti 6

İhmal sonucu çocuk ölümü 3

Öğrenci servisinde ölüm 1

Öğrenci toplu yemekte zehirlenme 98

Çocuk zehirlenerek ölüm 1

Çocuğa işkence 1

Kadına şiddet ev basma 2

Zorla fuhuş 12

Kadına taciz, tecavüz 28

Kadın yaralama, darp 55

Kadın cinayeti 67

Trans bireye darp 4

Trans cinayeti 2

Trans bireyin polisçe öldürülmesi 1

Eğitim hakkı ihlali 1

Kadına ölüm tehdidi 4

Çocuğa uyuşturucu verme 1

İntihara sürüklenme 4

Şüpheli ölüm 1

Sosyal medyada cinsel içerikli izinsiz görüntü yayma 3

Başlık parası ile çocuk evlendirme 1

TOPLAM 384

Kaynak-İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com