Ana sayfa » Güncel » EKOLOJİK HAKLAR MERKEZİNDEN, DİPSİZ GÖL İLE İLGİLİ SUÇ DUYURUSU..

EKOLOJİK HAKLAR MERKEZİNDEN, DİPSİZ GÖL İLE İLGİLİ SUÇ DUYURUSU..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Ekolojik Haklar Merkezi define kazısı nedeniyle yok edilen 12 bin yıllık bir doğa harikası olan Dipsiz Göl’le ilgili suç duyurusunda bulundu. Merkezin suç duyurusu şöyle;

“Müşterek bir varlığımız olan Dipsiz Göl’de Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’daki 4 büyük lejyonu arasında gösterilen 15’inci Apollinaris lejyonunun var olduğuna inanılan hazinesinin aranması sonucu doğal değer ve su varlığımız kaybedilmiş, bir paleocoğrafya arşivi yok olmuş ve telafisi mümkün olmayan zarara uğramıştır.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada göl tabanının tekrar “eski” haline getirildiği, gölün yağan karın erimesi ile doğal haline dönmesinin beklendiği açıklanmıştır.

Define kazısı İç İşleri Bakanlığı temsilcisi, Maliye Bakanlığı temsilcisi ve Müze Müdürlüğü temsilcisi ile jandarma ekiplerinin gözetiminde Gümüşhane Valiliği’nden izin alınarak gerçekleştirilmiş, 4 gün süren arama çalışmasının ardından 10.11.2019 tarihi itibariyle alanda kapatılma işlemi başlatılarak, yapılan arama sırasında herhangi bir taşınır taşınmaz kültürel varlığa rastlanmadığı belirtilmiştir.

14 Kasım’da kazı süreci ile ilgili bilgi veren Gümüşhane Valiliği, “define arama ruhsatı düzenleyenler hakkında, mevzuat kriterlerine uygunluk tespiti ve kazının yapılmasında herhangi bir sakınca olmadığına dair düzenlenen raporun hazırlanmasındaki özensizlik ve ruhsat düzenlenmesi” nedenleriyle Valilik ve ilgili Bakanlık tarafından soruşturma başlatıldığını duyurmuştur. Kazı izni veren ve haklarında soruşturma açılan kamu görevlileri açığa alınmıştır.

Yurttaşlar olarak ne yapabiliriz? İlgili kamu suçu hakkında kamu davası açılması talebi için linkteki suç duyurusu dilekçesini yaşadığınız şehrin Cumhuriyet Başsavcılığı’na yollayabilir, kültürel ve doğal müştereklerimize sahip çıkabilirsiniz..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com