Ana sayfa » Güncel » “SİYANÜR’LE İLGİLİ, MECLİS ARAŞTIRMASI YAPILSIN..”

“SİYANÜR’LE İLGİLİ, MECLİS ARAŞTIRMASI YAPILSIN..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-“Ekonomide yaşanan olumsuz tablo geleceğe yönelik ümitlerini yitiren vatandaşlarımızı çaresizliğe mahkum ederek intiharlara kadar sürüklemiştir”“Siyanür ve benzeri tehlikeli kimyasal maddelerin internetten satılması konusunda hukuki bir mevzuata ihtiyaç duyulduğu açıktır”

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, son dönemde artan siyanürle intihar vakalarını Meclis gündemine taşıdı.

Av. Kılıç, siyanür gibi zehirli tehlikeli kimyasal maddelerin başta internet olmak üzere birçok yerde satışının zorlaştırılması, kontrol altına alınması ya da önüne geçilmesi, siyanüre bağlı intiharların nedenlerinin araştırılarak bununla ilgili gerekli tedbirlerin alınması ve yasal düzenlemelerin yapılabilmesi amacıyla, milletvekili arkadaşlarıyla birlikte Meclis Araştırması açılmasını istedi.

İçerdiği bileşikler nedeniyle insan sağlığı açısından son derece tehlikeli olan siyanürün, birçok endüstri kollarında ve madencilikte yaygın şekilde kullanıldığını vurgulayan Av. Sevda Erdan Kılıç, çok tehlikeli derecede zehirli olan siyanürün internet üzerinden beyanla satın alınabildiğini, bunun için yazılı yetki belgesi aranmadığını bildirdi.

CHP’li Av. Kılıç, önergesinde şunları kaydetti:“Ekonomik olarak çok zor günler geçirdiğimiz bugünlerde vatandaşlarımız, yaşanan hayat pahalılığı karşısında geçim zorluğu çekmektedir. Milyonlarca vatandaşımız bankalara borçlarını ödeyememekte, başta SGK olmak üzere kamu kurumlarına ödemelerini yapamamaktadır.

Batık krediler, karşılıksız çekler ve icra iflas dosyalarının yanı sıra protesto edilen senetlerin sayısında ciddi oranda artış yaşanmaktadır. Ocak-Temmuz 2019 döneminde vadesinde ödenmediği için bankalar tarafından protesto edilen senet sayısı yüzde 13,1 oranında artarak 574 bin 212’ye çıkmıştır. Protesto edilen senetlerin parasal tutarı ise yüzde 31,1 artışla 12,4 milyar liraya ulaşmıştır.

Söz konusu dönemde vadesinde ödenmediği için bankalar tarafından protesto edilen senet sayısı da yüzde 13,1 oranında artarak 574 bin 212’ye kadar yükselmiştir. Bütün bu ekonomide yaşanan olumsuz tablo da geleceğe yönelik ümitlerini yitiren vatandaşlarımızı çaresizliğe mahkum ederek intiharlara kadar sürüklemektedir.

”CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, son dönemde Antalya, İstanbul Fatih ve Bakırköy’de siyanürle yaşanan toplu intihar vakalarının, toplum olarak herkesi derinden üzdüğünü ve yaraladığını ifade etti.Antalya’da Selim Şimşek, eşi Sultan Şimşek ile çocukları 9 yaşındaki Ceren Şimşek ve 5 yaşındaki Ali Çınar Şimşek’in siyanür zehirlenmesi sonucu yaşamını yitirdiğinin belirlendiğini kaydeden Av. Kılıç,

“İstanbul Fatih’te Cüneyt (48), Oya (54), Kamuran (60) ve Yaşar Yetişkin (56) kardeşlerin, evlerinin kapısına “Dikkat siyanür var, polisi arayın, içeri girmeyin.” yazılı bir not bırakarak intihar ettikleri tespit edilmiştir. İncelemeler sonucunda Oya Yetişkin’in ekonomik sıkıntı yaşadığı ve hakkında 21 icra takibi yapıldığı ifade edilmiştir.

Bakırköy’de işadamı Bahattin Delen ile eşi Zübeyde ve 7 yaşındaki çocukları Ali Delen siyanür zehirlenmesi sonucu hayatlarını kaybetmiştir. Savcılığa göre, Bahattin Delen önce eşinin ve çocuğunun zehirlenmesine sebebiyet vermiş, ardından intihar etmiştir.

Kocaeli, Samsun ve İzmir’de de son dönemde 1’er kişi yaşadığı ekonomik sıkıntılar sonrasındaki çaresizlikten dolayı hayatlarına son vermişlerdir.” dedi.

CHP’li Kılıç, geçmiş dönemlerde de internetten sipariş edilen siyanürle intihar vakalarının yaşandığını vurgulayarak, şu hususları belirtti: “Antalya’da Sercan Çırağ, Niğde’de Fırat Karğı, İstanbul’da Necla Köker, Ankara’da Fatih G. Denizli’de Ali Ç’nin siyanür kullanarak intihar ettikleri basına yansımıştır.

İzmir’de de üniversite kimya bölümü öğrencisi bir gencin, internetten siparişle aldığı siyanürü ailesine “şerbet” diye içirmesi sonucu anne ve babası ölmüş, iki kardeşi ve kendisi ise hastaneye kaldırılmıştır. Olayla ilgili sorgulanan genç, anne ve babasını öldürdüğünü itiraf etmiş, son zamanlarda ekonomik olarak zora girdiğini belirtmiştir.

Mersin’de de 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Recep Can Sayır’ın, internetten aldığı siyanürü içerek intihar ettiği medyada yer almıştır.Siyanür ve benzeri tehlikeli kimyasal maddelerin internetten satılması konusunda hukuki bir mevzuata ihtiyaç duyulduğu açıktır.

Siyanür gibi tehlikeli maddelerin internet yoluyla teminine ilişkin mevzuatın geliştirilmesinin yolları bulunmalı ve internetten satışı gerçekleştiren şirketler hukuki olarak sıkı bir takibe alınmalıdır. Avrupa Birliği ve OECD ülkelerinin siyanür ve tehlikeli kimyasallara erişimi konularındaki mevzuatı incelenerek, toplumumuzu tedirgin eden siyanür ve v.b. tehlikeli kimyasal maddelerin temini konusu güvenilir bir hale getirilmelidir.

Siyanür gibi zehirli tehlikeli kimyasal maddelerin başta internet olmak üzere birçok yerde satışının zorlaştırılması, kontrol altına alınması ya da önüne geçilmesi, siyanüre bağlı intiharların nedenlerinin araştırılarak bununla ilgili gerekli tedbirlerin alınması ve yasal düzenlemelerin yapılabilmesi amacıyla Anayasanın 98, İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılması konusunda gereğini saygılarımızla arz ederiz..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com