Ana sayfa » Güncel » EYT’LİLER HAKLARI İÇİN 150 BİN İMZA TOPLADI..

EYT’LİLER HAKLARI İÇİN 150 BİN İMZA TOPLADI..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından başlatılan imza kampanyasında 150 bin imza hedefine ulaşıldı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan ile 7 muhatabın yer aldığı kampanyada EYT’lilerin haklarının iadesi ve aylık bağlanma oranlarının (ABO) düzeltilmesi istendi.

İmza kampanyasına katılanlar için şunlar denildi:

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Kimdir (EYT) ?

Bizler Kesinlikle, ERKEN EMEKLİLİK DEĞİL, 1999 yılında 4447 sayılı yasanın geriye doğru işletilmesi sonucu elimizden alınan, GECİKTİRİLMİŞ HAKKIMIZ OLAN EMEKLİLİĞİMİZİ İSTEYENLERİZ.

8 Eylül 1999 tarihinden önce, SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı’na bağlı olarak çalışma hayatına başlarken emeklilik için iki şart bulunuyordu: Bunlardan biri hizmet yılı, diğeri ise prim gün sayısı idi. Bu da kadınlarda 20 yıl 5 bin gün, erkeklerde ise 25 yıl 5 bin gün olarak belirlenmişti.

DSP, ANAP ve MHP’nin oluşturduğu dönemin üçlü koalisyon hükümeti, 1999 yılında 4447 sayılı yasa ile emeklilik için yaş şartı getirdi. Esas mağduriyet, bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren değil, geriye doğru işletilmesinden kaynaklandı.

23 Şubat 2001 tarihinde, dönemin muhalefet partisi olan Fazilet Partisi’nin Anayasa Mahkemesi’ne başvurması ile yasanın bazı maddeleri iptal edildi. Ancak emeklilik “Kazanılmış hak değil beklenen haktır” denilerek, 23 Mayıs 2002’de 4759 sayılı yasa ile kademeli yaş şartları belirlendi ve uygulamaya konuldu.

Bu kanundan kaç kişi mağdur sorusuna gelince; 2000 yılında toplam çalışanların sayısı 12 milyon civarındadır. Bunlardan 18 yılda 6,5 milyonu emekli olmuştur. Kalan 5,5 Milyon çalışan 1994-1999 arası sigortalı olanların 25 yılını tamamlamadığı için 1,5 milyon kişi hizmete takıldığından ortalama 4 Milyon kişi geriye kalıyor.

4 Milyondan 1,5 Milyon kişiye hak sahibi maaş bağlandığında kalan EYT sayısı 2,5 Milyon olur. Prim gün sayısını tamamlayamayanlar ve ilk işe başlaması sistemde gözüküp adına prim yatırılmayanlarda dikkate alındığında ortalama 700 ila 1 milyon kişinin yaşa takıldığını görmekteyiz. .

Her türlü platformlarda hak arayışımıza devam ederken, 2008 yılında 5510 sayılı kanunla aylık bağlama oranlarının 1999 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası olmak üzere üç kademeye ayrılarak hesaplanmasıyla ortalama % 70 olan oran, % 30’lara düştü. Bu yasaya bağlı olarak primleri asgari ücret ve biraz üstünde yatan kişilerden emekli olacaklara bugün bağlanan maaş aralığı 700 ile 1000 TL arasındadır. Hal böyleyken mağduriyetler artarak devam etti.

Emeklilik hakkımız ötelendi. Bu oranlara göre bağlanan emeklilik maaşları düştü. Yaş haddinden çalışma hayatında ikinci tura dönen Asgari ücretle çalışanların pirim ödeme gün sayılarının fazla olması nedeniyle bağlanacak emekli maaşları da düştü.

Maaşların düşmemesi için sigortasız çalışmayı kabul eden çalışanlar işsizken genel sağlık sigortasına tabi tutulması nedeniyle sosyal, ekonomik ve psikolojik sorunlar yaşamaya başladılar..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com