Ana sayfa » Güncel » Göreme Milli Park Statüsünden Kaldırıldı..

Göreme Milli Park Statüsünden Kaldırıldı..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Ekoloji Kolektifi Derneği, Göreme’nin Milli Park Statüsünün kaldırılmasıyla ilgili bir basın açıklaması yolladı. Açıklama metni şöyle;

“Göreme Milli Parkı Kaldırılması Kararı: Şehircilik Açısından ve Mekansal Değerlendirme,

Göreme Tarihi Milli Parkı, bugüne kadar üç yasal statüye sahipti, 1.Milli Park, 2.Doğal SİT alanı ve 3.Unesco Dünya Mirası Listesi. Milli Park olma statüsü Cumhurbaşkanı Kararı ile 22.10.19 tarihinde kaldırıldı.

Göreme Milli Parkı koruma kalkanından mahrum bırakılıp daha esnetilebilir kurallara sahip olan Kapadokya Alanı statüsüne indirilirken, kentsel yapılaşmanın baskısı ile imara açılacak olan alanlar için koruma mekanizması ortadan kaldırılmış oldu.

Doğal özelliklerinin yanı sıra köklü bir tarihe ve kültürel mirasa da sahip bölgenin, bu statü değişikliği ile karşılaşılacak sorunları Ekoloji Kolektifi Derneği adına Ceren Gamze Yaşar raporlandırdı.

Göreme bölgesinin Milli Park olmaktan çıkarılarak, 7174 Sayılı Kanun ile tanımlanmış Kapadokya Alan Sınırı bu açıdan daha geniş bir coğrafyayı, bahsi geçen doğal, kültürel ve tarihi değerleri de kapsayacak şekilde genişletiyor.

İptal edilen Göreme Milli Parkı sınırlarında kalan alan ile Nevşehir ilinin çeperinde kalıp yapılaşmaya (konut, ticaret veya turizm amaçlı) açılan alan arasında imara açılma yönünden ne tür farklılıkların olacağı tanımlanmıyor ve imara açılma durumuna karşı Göreme Milli Parkı için bir koruma mekanizması önerilmiyor.

Bölgeden çıkarılan ponza taşı genel olarak tekstil sektöründe kullanılsa da bölgede yürütülecek yeni inşaatlar ve özellikle hızlı tren inşaatı için bölgedeki taşocaklarının kullanılma ihtimali oldukça yüksek. Ayrıca hızlı tren inşaatının ölçeği düşünüldüğünde mevcut ocakların kapasite arttıracağı kaçılmaz görünmekte.

Tüm bunlara ek olarak hızlı tren projesinde bölgenin çehresini değiştirecek sayıda köprü, viyadük, tünel, altgeçit, üstgeçit planlanmakta.

1985 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Göreme Milli Park alanı, bu yasal düzenleme sonrası, bölgeye dair doğal, kültürel ve tarihi özelliklerini hızla kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Göreme raporunun tamamına http://ekolojikolektifi.org/raporlar/ linkinden ulaşabilirsiniz..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com