Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » BİR NASA MÜHENDİSİNDEN, IŞIK HIZINA ULAŞABİLECEK MOTOR TASARIMI..

BİR NASA MÜHENDİSİNDEN, IŞIK HIZINA ULAŞABİLECEK MOTOR TASARIMI..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Neredeyse ışık hızında hareket edebilen ve yakıt kullanmayan bir motor, aracın gerisini de yapmayı başarabilmemiz hâlinde uzay yolculuklarını oldukça kolay hâle getirebilir. Böyle bir motorun yapılması ise bir NASA mühendisine göre gayet mümkün. Üstelik motor, neredeyse ışık hızına ulaşmayı sağlıyor.

Helezoni motoru adı verilen motor konsepti, bir parçacık hızlandırıcıyı bir sarmal eğri üzerinde hareket ettirmeye dayanıyor. Hızlandırıcı ileri giderken kütlesi artıyor, geri gelirken ise azalıyor. Teorik olarak bu motor, ışık hızının %99’u bir hıza ulaşmayı sağlıyor. Bu hız, belki Einstein’ın genel görelilik yasasını bozmuyor ama Newton’un hareket yasalarını kesinlikle bozuyor.

‘Işık hızının %99’u hıza ulaşmak mümkün’

Bu motor fikrini ortaya atan isim ise NASA’nın Alabama’daki Marshall Uzay Uçuş Merkezi’nden, itici gaza ihtiyaç duymayan bir uzay itiş motoru yapmaya çalışan mühendis David Burns oldu. Burns, “Birisi bunun çalışmayacağını söylerse denemeye değer olduğunu ilk ben söylemek isterim” dedi. Burns, “Utanmaya hazır olmalısınız. Yepyeni bir şey icat etmek ve bunun gerçekten çalışıyor olması çok zor” diyor

Teknik olarak bir kutuda bulunan ve ileri geri savrulan bir halkanın oluşturduğu sistemde, parçacık hızlandırıcı öne geri hareket ettikçe Einstein’ın genel görelilik teorisine uygun olarak kütlesini değiştirecek ve ışık hızının %99’una ulaşmayı başaracak ancak Burns’ün kendisinin de belirttiği gibi bu durum, Newton’un hareket yasalarıyla bağdaşmıyor.

Her etki, kendisine eşit ve zıt yönlü bir tepki yaratır:

Newton’un en temel hareket yasasına göre her bir etki, kendisine eşit ve karşı yönde bir tepki yaratır. Diyelim ki koşarak duvara kafa atan bir keçi gördünüz. (Keçinin böyle bir şeyi neden yaptığını sorguluyorsanız keçileri tanımıyorsunuz demektir.) Keçi, duvara her kafa attığında kafasında da aynı kuvvetle bir darbe etkisi oluşur. Muhtemelen bu etkiye dayanabilecek bir malzeme bulmak mümkün değil.

Burns ayrıca bu motorun 200 metre uzunluğunda ve 12 metre genişliğinde olması gerektiğini de söylüyor. Ayrıca helezonik motorun düzgün çalışması için sürtünmesiz ortamda, yani uzayın derinliklerinde olması gerekiyor. Genel görelilik teorisine göre ne kadar hızlanırsanız zaman sizin için o kadar yavaş geçer ancak söz konusu iki nesnenin birbirine göre olan hızı olduğunda genel görelilik pek de işe yaramıyor..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com