Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » MARS’A İNSANDAN ÖNCE MİKROPLAR GÖNDERİLECEK!

MARS’A İNSANDAN ÖNCE MİKROPLAR GÖNDERİLECEK!

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Geçtiğimiz ay FEMS Mikrobiyoloji Ekolojisi dergisinde yayımlanan bir makale, kızıl gezegeni kolonileştirme çalışmalarına bir fikir sunuyor.

Buna göre Mars’ın ilk kolonicileri, bakteriler ve virüsler gibi Dünya’da yaşamı devam ettiren mikroorganizmalar olmalı. Bu fikrin ortaya çıkmasını sağlayan düşünce ise oldukça mantıklı.

Nova Southeastern Üniversitesi’nde profesörlük yapan Jose Lopez, yayımlanan makalede emeği geçen araştırmacılardan biri. Lopez, gezegenleri kolonileştirmek için yukarıda bahsettiğimiz çözümü sunmuş.

Lopez’in sunduğu kolonileştirme planının başlangıcı ise Dünya dışı ortamlarda yaşamı destekleyebilecek organizmaların incelenmesinden oluşuyor: “Bildiğimiz üzere yararlı mikroorganizmalar olmadan yaşam devam edemez. Gezegenlerde hayatta kalmak istiyorsak yararlı mikropları da beraberimizde götürmeliyiz”

Sunulan planda bir de sorun var: Uzaya gönderilen her şey, büyük bir titizlikle sterilize ediliyor ve mikrop gibi şeylerden korunuyor çünkü bilmediğimiz alanlara müdahale etmek, oldukça büyük bir risk taşıyor. Bu nedenle de NASA on yıllardır sıkı bir şekilde sterilize yöntemlerine uyuyor.

Mikroorganizmaların gezegenimizdeki görevi, hayatı devam ettirmek için anahtar rolünde. Hatta iklimi bile kontrol edecek kadar güce sahipler. Yayınlanan makaleye göre Mars’a gönderilebilecek mikroplar arasında seçim yapmamız gerekiyorsa bu seçim eskremofillerden yana olmalı çünkü bu organizmalar, en ekstrem hayat şartlarına karşı tolerans gösterebiliyorlar.

Makalede mikroorganizmaların Mars’a gönderilmeleri gerektiği savunuluyor olsa da hâlâ organizmaların uzayda nasıl davranacakları hakkında bir bilgiye sahip değiliz.

Dolayısıyla hangi organizmanın Mars için yararlı ya da zararlı olabileceğine karar veremiyoruz ancak Mars’ı kolonileştirmek gibi bir planımız varsa mikropları beraberimizde götürmek, bizim için büyük bir şans olabilir..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com