Ana sayfa » Yerel » ALİAĞA’LI CHP’LİLER, HEM KURTULUŞU HEMDE KURULUŞU KUTLADI..

ALİAĞA’LI CHP’LİLER, HEM KURTULUŞU HEMDE KURULUŞU KUTLADI..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-CHP Aliağa İlçe Örgütü, 9 Eylül İzmir’in Kurtuluş Günü ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) kuruluş yıldönümüne yönelik olarak, Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. Partililer, Atatürk Anıtı’na çelenk sunup saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşımızı okudu.

CHP Aliağa İlçe Yönetimi, Meclis üyeleri ve partililerin katıldığı kutlama programını Belediye Meclis Üyesi Berkay Aktaş sundu.

Atatürk Anıtı’na çelenk koyan İlçe Başkanı Gülsen Cirit günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Cirit’in yaptığı konuşma şöyle;

“Memleketin her yeri işgal altında iken, İstanbul’da saray ve hükümet çaresiz işgale boyun eğmişken Hasan Tahsin’in 15 Mayıs 1919’da attığı ilk kurşunla bütün Anadolu direniş için bir güven ve güç kazandı. İşgal altındaki memleketimizin her bölgesi İzmir işgali ile bir uyanışa geçti.19 Mayıs’ta Samsun’a çıkan Gazi Mustafa Kemal İzmir’in işgalinin kabul edilemeyeceğini duyurdu.

Büyük önder 1. Dünya Savaşı’ndan yenik ve yorgun çıkmış bir halkı dünyada emsali görülmemiş bir azim, kararlılık ve akıl ile emperyalizme karşı harekete geçirdi . Bu hareket Sivas kongresinde fikri temelini kurduktan sonra Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i hukuk cemiyetleri kuruldu.

Bu cemiyetlerin kurulma felsefesi aynı zamanda bugünkü CHP’nin felsefesinin temeliydi.26 Ağustos ‘ta başlayan büyük muharebenin 30 Ağustos’ta kazanılması sonucu 9 Eylül 1922 ‘de İzmir’de düşmanın denize dökülmesi ile Kurtuluş Savaşı tamamlandı. Ancak o dönemde nüfusun sadece %7’si tarım ve hayvancılık dışı işlerde çalışıyordu.

Gelişmiş bir ülke yaratmak için daha alınacak çok yol vardi. Aralik 1922 ‘de Mustafa Kemal ilk defa Halk Fırkası ifadesini kullandı. Sınıfsız, herkesin eşit olacağı ve halkı önceleyen bir yapı idi aradığı. 9 Eylül 1923’de İçişleri Bakanlığına başvurarak Halk Fırkasını kurdu.

Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri tabelalarını indirip Halk Fırkası olarak değiştirdiler. 1924’de Cumhuriyet Halk Fırkası, 1935’de ise Cumhuriyet Halk Partisi adını aldı .

İlk felsefesi 100 yıl önce kurulan CHP, dünyada bu kadar uzun süre ayakta kalan ender partilerden biridir. Türkiye’nin aydınlık yüzü, hedefi çağı yakalamak olan partimiz her dönemde birden yükselip aynı hızla yok olan bazi partilerin her türlü asılsız iddialarına karşın dimdik ayaktadır ve bu ülkenin hem temeli hem de çimentosudur.

Çünkü biz gücümüzü Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesinden alıyoruz. Aklımızda her daim Atamızın gençliğe hitabesi var. Orada der ki; memleketin her yeri işgal altında iken bile cesaretini ve karşı koyma gücünü kaybetme.

Bir şey daha der; memleket dahilinde iktidarlar gaflet , dalalet ve hatta hıyanet içinde olabilirler. İşte bu duyarlılık nedeniyle CHP her türlü algı oyunlarına karşı bile doğru bildiğini söylemeye, eşitlik temelinde siyaset yapmaya, barış ve refahın hüküm sürdüğü bir ülke yaratmaya sevdalıdır .

Bugüne kadar CHP iktidar mi oldu diyorlar Olsa idik bugün bu ülke bambaşka bir yerde olurdu kuşkusuz.Daha çağdaş ,daha dünyaya entegre ve daha huzurlu. Cumhuriyet kazanımları ve bizi Ortadoğu bataklığından ayıran her unsur CHP ‘nin eseridir. Bugün hala medeni dünyada bir yerimiz varsa bunun nedeni CHP’ dir.

Ama CHP önce demokrasi demiştir ve İsmet İnönü’nün ifadesi ile en şerefli yenilgisini kabullenerek demokrasiyi ,çok partili yönetimi başlatmıştır.Yine de görüyoruz ki bu ülkenin attığı her adımda CHP’ye bakma refleksi vardır.

Ülkemizin geçtiği bu zorlu dönemde CHP olarak aslında başka bir Kurtuluş savaşı veriyoruz. Cehalet, terör, yoksulluk, eğitimsizlik gibi pek çok konuda ilerlemeliyiz ve yol gösterecek olan yine CHP olacaktır.Bu nedenle hepimiz bulunduğumuz bölgelerde kişiler değil ilkeler bazında bir araya gelip CHP’ye yaraşır siyaset yapmalıyız.

Doğruluktan ve ilkelerden sapmadan. Türkiye’nin en medeni aydınlık yüzlü şehiri İzmir’imizin kurtuluş, Türkiye sevdalısı CHP kuruluş yıl dönümleri kutlu olsun.”

Başkan Cirit’in yaptığı konuşmadan sonra toplu halde hatıra fotoğrafı çekilip kutlama töreni sona erdirildi..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com