Ana sayfa » Güncel » NEPTÜN SOYER;”KÖYLÜ ZENGİN AMA YOKSUN”

NEPTÜN SOYER;”KÖYLÜ ZENGİN AMA YOKSUN”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İzmir Köy-Koop Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, gazetecilerle bir araya geldi. İzmir’de kentin tarımla olan ilişkisinin Türkiye’ye model olacağını ifade eden Soyer, kırsal kesimde önemli çalışmaların yapıldığını kaydetti.

Neptün Soyer, “Yerel yönetimlerin, odaların da aslında İzmir’de yaptıkları güzel çalışmalar var. Herkes aslında İzmir’in tarımına sahip çıktı. İl Tarım Müdürlüğü de, diğer tarım müdürlüklerine göre önde. Tarım Bakanlığı’nın uygulamalarını doğru buluyorum. Bütçe sorunu var. Burada yerel yönetimler devreye girmiş. Yerel yönetimler hükümetle birlikte çalışmalı. Burada eksiğiz. Herkesin masaya oturması gerekiyor. ‘

Koop-tuk Geliyoruz’ projesinde bunu söyledik. İlk zamanlar ‘kim bunlar’ denildi. Ama gördüler ki iyi bir şeyler yaptık. Gücü ve bilgiyi birleştirdik iyi bir şey ortaya çıktı. Birinci koşulumuz gönüllülük esası ile bir araya gelmek. Yönetimimiz para düşünmedi, maddi ve manevi katkı koyduk. Kooperatif başkanlarımız nadiren maaş alıyor. Hele üst birliklerde çok yok. Biz para düşünmedik. Bizim geleneğimiz odur. Bu bütün şehirde, ülkede böyle olmalı” dedi.

‘KÖYLÜ ZENGİN AMA YOKSUN’
Soyer, üreticinin en büyük sıkıntısının girdiler olduğunu, mazot ve yem fiyatlarının köylünün belini büktüğünü ifade etti. Soyer, gençlerin toprağını bırakmak istemediğini de belirterek, şöyle dedi:

“Gençler göç etmek istemiyor. Babalarının arazilerinin çok kıymetli olduğunun farkında ama ‘Ben köye gidersem bu işe girersem 2 ay sonra dövizin ne olduğunu bilmiyorum’ diyorlar. Köyden göç eden kadın olmuş. Kırsalda yoksulluk yok yoksunluk var.

Köylü zengin aslında. Sütünü yapıyor, peynirini yapıyor, tarlalarda yok yok. Köylü zengin ama yoksun. Daha iyi ulaşım istiyor. Yerel yönetimler ve hükümet ortak çalışmalı. Meralarla neden küçükbaş hayvancılığı desteklemiyoruz. Kadın çocuğunu alıp göçüyor.”

Yerel yönetimler ile merkezi hükümetin uyum içerisinde çalışması gerektiğini kaydeden Neptün Soyer, IPARD projelerinin İzmir’e verilmediğini söyleyerek, sitemde bulundu.

“TARIMI HOBİ OLARAK YAPIYORUZ”

Son zamanlarda tarım arazilerinin hobi bahçesi altında parsellenerek kiralanması konusuna da değinen Soyer, şunları söyledi:

“Bu durumu hiç doğru bulmuyorum. Tarım hobi değil. Hobi bir küçük yazlıkta çiftlikte olabilir ama biz ekmek parasını kazananların yaptıklarını hobi olarak ifade edemeyiz. Çok arzu ediyorlarsa üreticiler narenciye bahçelerinin bir kısmını kendi bahçesinden ayırır ve bu kişilere kiralayabilir. Al sana hobi. Ama tarım arazilerine küçük kulübe yapılmasına karşıyım. Biz tarımı hobi olarak yapmıyoruz.”

Tarımsal alanda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin son 10 yılda yaptıklarını doğru bulduğunu ve desteklediğini de vurgulayan Soyer, köylerde yoksulluk olmadığını, asıl yoksulluğun merkezde olduğunu savunarak, “İzmirliler, sahil kesiminde yaşayanlar kafasını kaldırsa, biraz tepelere baksa iyi olacak. Göçü, yoksulluğu görecekler. Köylerde yoksulluk yok, asıl yoksulluk merkezde. Buralarda biraz hizmet eksikliği var” dedi..

Kaynak-DHA

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com