Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » İŞTE TÜRKİYE’NİN, GÜNEŞİ İLK GÖREN GES’İ..

İŞTE TÜRKİYE’NİN, GÜNEŞİ İLK GÖREN GES’İ..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Kars Kağızman Belediyesi tarafından Kars Merkez ilçesine bağlı Ortagedik Köyü mevkiinde Ermenistan sınırına 11 km mesafede kurulan güneş enerjisi santrali şebekeye elektrik veren ilk GES olacak.

1134 kWp (990 kWe) kurulu güce sahip santralde kurulumu gerçekleştiren 3a Enerji şirketi, Solartürk modülleri ve KACO invertörlerini kullandı.

3a Enerji şirketin Yön. Krl. Bşk. Muhittin Salih Aydın açıklamasında, “Türkiye’nin en doğusundaki güneş enerjisi santralini kurmaktan çok mutluyuz ve gururluyuz.

Türkiye’nin enerji bağımsızlığını gerçekleştirilmesinde biz de bu mimarinin bir parçası olmak için gündüz ve gecemizi vererek Türkiye’nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine kadar çalışmaya hazırız. Bugün Ani Harabeleri’nin yakınındayız, belki yarın Meriç ırmağın yakınlarında başka bir santral çalışmamız olabilir.” dedi.

KACO Türkiye Müdürü Nedret Ünlü projeyle ilgili, “20 Haziran 2019 günü geçici kabulü yapılan 1.134 kWp GES yatırımında KACO’ olarak Türkiye’nin en doğusunda bulunan güneş enerjisi santralinin invertör tedarikini yapmış olmanın ve enerji bağımsızlığına vermiş olduğumuz katkının gururunu yaşamaktayız.” diye belirtti.

Solartürk Yön. Krl. Bşk. Osman Özberk de, “Son üç ay içinde Erzurum, Yozgat, Çorum, Gaziantep ve Yalova’da kamunun GES projelerinden sonra Kars Kağızman Belediyesi’nin modül tedarikçisi olmasından gururluyuz.

Türkiye’nin Kuzey bölgelerinde güneş enerjisi yatırımları uygulanabilir değildir diyenlere Kars-Kağızman Belediyesi’nin yaptığı bu santral güzel bir cevap olmuştur.” değerlendirmesinde bulundu.

Belediye yetkililerinden gelen açıklamada ise, “Türkiye’nin her sabah ilk güneş gören santral olma gururunu taşımaktayız. Bu santral ile belediyemizin elektriğini karşılayıp, hükümetimizin politikalarından biri olan enerji ithalatımızı azaltmak için bizde katkıda bulunmak istiyoruz.

Enerji çalışmalarımız devam etmektedir, önümüzde bir HES projemiz mevcut ve yakında biyokütle çalışmasına başlamayı hedeflemekteyiz. Tek Kağızman ilçesinde 25.000 taneyi geçkin büyükbaş hayvanı bulunmaktadır. Biyokütle çalışmamız ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sıfır Atık Projesi’ni desteklemek istiyoruz.” ifadelerine yer verildi..

Kaynak-Enerji Portalı

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com