Ana sayfa » Güncel » SAYILKAN: “TÜRKİYE DE İLAÇSIZLIKTAN ÖLMEK KADER OLDU…”

SAYILKAN: “TÜRKİYE DE İLAÇSIZLIKTAN ÖLMEK KADER OLDU…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Türk lirasının dolar ve euro karşısındaki değer kaybı birçok sektörde ithalat sıkıntısı yaratırken, döviz kurlarındaki artışın en çok etkilediği sektörlerin başında ilaç sektörü geldi.

Geçtiğimiz aylarda Sağlık Bakanlığı’nın ilaç ithalatı yaparken baz aldığı euro kuruna yüzde 25 zam yapıldı. Bu zamla birlikte bakanlık, ilaç ithalatında Euro kurunu 14,5 TL seviyelerine çekti. Yapılan yüzde 25’lik zamma rağmen ilaç temin sıkıntısı çözülemedi.

İlaç temininde yaşanan sıkıntıları değerlendiren İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “İlaç teminindeki sıkıntı zaman içerisinde kendiliğinden düzelecek bir şey değil. Euro kuru 35 TL’yi bulmuşken siz 14,5 TL olarak kur belirler ve ilaçların yüzde 55’ini ithal ederseniz bu sorunu çözemezsiniz. Bu sorunla ilgili kalıcı bir reform gerekiyor, sistem kalıcı olarak değişmeli ki bu sorun bitsin” diye konuştu.

Gücü yeten yurttaşların Türkiye’den temin edemedikleri ilaçlar için yurtdışına yöneldiklerini söyleyen Sayılkan, “İthal ilaçların Türkiye’ye gelip gelmemesi ilaç firmaları açısından çok da önemli değil ama bizler için önemli çünkü bir sürü hasta insanımız bu ilaçları bekliyor. Bu sorun sebebiyle bizler de eczanelerde çok ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Hastalara, ‘Sizin ilacınız bizde yok’ demek hoş bir şey değil. Hastalar ilaç bulmak için kapı kapı dolaşıyor, gücü yeten yurtdışından almaya çalışıyor” dedi.

Bulamayan kaderine razı oluyor…

“Hayati öneme haiz” ilaçları bulmakta sıkıntıların yaşandığını kaydeden Sayılkan, bu ilaçları bulamayan vatandaşların “kaderine” razı olduklarını ifade ederek, “Ağırlıklı olarak kanser, hormon ve organ nakli ilaçları yok. Şu anda bu ilaçları bulmakta ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Hayati öneme haiz ve ithal kökenli ilaçları bulmakta zorlanıyoruz.

Bu ilaçları bulamayan ‘kaderine’ razı oluyor. İlaç sektöründe her gün yeni ilaçlar çıkıyor bizler bu yeni ilaçlardan faydalanamıyoruz ve elimizde olan eski ilaçları kullanıyoruz. Her gün eczanelerimize ilaç soran insanlar geliyor” diye konuştu…

İz Gazete

 

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com