Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » ESA GÖRÜNTÜLEDİ, MARS’TA ÖRÜMCEKLERİ ANDIRAN İZLER BELİRLENDİ…

ESA GÖRÜNTÜLEDİ, MARS’TA ÖRÜMCEKLERİ ANDIRAN İZLER BELİRLENDİ…

Yazar: Erdinç Şahin
1 yorum

KUZEYEGEHABER-Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından ExoMars Yörünge Aracı (TGO) 2016 yılında Mars’a atmosferik araştırma yapmak için gönderildi. Sekiz yıldır Mars’ta araştırmalar yapan ExoMars’ın son gönderdiği görüntülerin içerisinde oldukça ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı.

Mars’ın güney kutup bölgesini araştıran TGO, “dev örümceklere benzeyen” kristal izlere rastladı. Söz konusu kristal izlerin örümcek değil, Mars’ın kıştan bahara döndüğü zaman dilimlerinde gezegenin yüzeyinde oluşan şekiller olduğu açıklandı.

ESA, örümceğe benzetilen izlerin, kış ayında donmuş halde olan karbondioksit gazının, baharda eriyince, yer altındaki toz ve kumları yüzeye fışkırtması sonucu oluştuğunu bildirdi.

Güneş ışığı, yer tabakasının altındaki karbondioksit buzunun gaza dönüşmesine neden olduğunu ve bunun da daha sonra birikip üstteki buz tabakalarını kırdığını belirten ESA, gazın, ilkbaharda serbest kalarak sıkışan toz ve kumu yüzeye doğru sürüklediğini ve buz tabakalarını parçaladığını açıkladı.

ESA, konuya ilişkin yaptığı açıklamanın devamında şu ifadeleri kullandı:

“Eriyen karbondioksit buzlarından açığa çıkan gaz, toz ve kumun yüzeyden fışkırmasına neden olur ve bunlar daha sonra yüzeye geri düşer.

Böylelikle zamanla, görüntüde görülen, 45 metre ile 1 kilometre arasında değişen genişlikteki karanlık lekeler oluşur…”

İlginizi Çekebilecek Yazılar

1 yorum

Monaldmet 3 Mayıs 2024 - 07:45

Самый лучший способ укрепить детское здоровье купить и установить домашний спортивно-игровой комплекс или спортивный уголок в детской комнате вашей квартиры.Создайте своему ребенку оазис в каменных джунглях.
Деревянные детские спортивные площадки
Спортивные площадки купить
Кожаная манжета для тяги на тренажере

Для уличного использования родители имеют возможность выбирать разного вида резиновые покрытия.Майданчики покриваються спеціальним антисептичним просоченням і фарбами на водній основі, які абсолютно безпечні для здоров я дітей.

Yanıtla

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com