Ana sayfa » Güncel » ÜŞÜMEZSOY VE ERCAN’DAN, YENİ DEPREM OLUP-OLMAYACAĞINA YÖNELİK AÇIKLAMALAR…

ÜŞÜMEZSOY VE ERCAN’DAN, YENİ DEPREM OLUP-OLMAYACAĞINA YÖNELİK AÇIKLAMALAR…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İşaret ettiği yer sallanan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy Tokat’ta dün ve bugün meydana gelen depremlerin ardından sıcağı sıcağına Yeniçağ’a konuştu.

Üşümezsoy, Tokat’ta yaşanan ve çevre illerde de etkili şekilde kendini hissettiren depremlerin devam edip etmeyeceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Üşümezsoy, depremin MTA’nın aktif haritasında yer almayan bir transfer fay olduğunu belirtirken, bu depremin yeni bir büyük depremi tetiklemesini beklemediğini belirtti.

Bugün Tokat’ta yaşanan depremin aktif MTA haritasında yer almadığını belirterek söze başlayan Üşümezsoy, “Oysa bizim 2005’ten beri çizdiğimiz haritanın temellerini oluşturan faylardan birisiydi. Bu Almus Çukuru, Kazova Çukuru gibi fayları kesen ve bu çukurları açan transfer fay olan bir faydır ve bu fay üzerinde olan bir depremdir daha doğrusu bu fayın en güney ucunda olan bir faydır.

Gerek Almus gerekse Kazova çanakları normal bir faylarla açılmış normal fay çukurlarıdır ama bunları enine kesen transfer fayı olarak oluşan fay hattı bu depremde yırtılan faydır. Bu Kuzey Anadolu fay sisteminin içinde yer almayan ve Kuzey Anadolu Fayı’yla ilintili normal fayların genişleyerek açıldığı dönem çanakları kesen bir faydır.” şeklinde konuştu.

Üşümezsoy sözlerine şu şekilde devam etti:

“6 Şubat’ta rotasyonel bir şekilde kırılan Malatya Doğanşehir Elbistan ve oradan Çardak faylarının kuzeyinde Gürün fayı, daha kuzeyde ise Sivas fayı olarak Anadolu’nun Torosların bu kesiminde bir rotasyonel dönme yapmaktadır. Bu dönme sonucunda Sahinbeyli Peke ve onun kuzeyindeki Sivas Fayı ve Kayseri Fayları gibi fayların daha kuzeyinde Kuzey Anadolu Fayı’nın güney kesiminde kalan fay hatlarının oluşturduğu çöküntü alanlarını kat eden bir transfer fay söz konusudur. Ana fay hatlarına doğru devamlılığı söz konusu değildir.”

AHMET ERCAN’DAN DA AÇIKLAMA GELDİ

Ahmet Ercan DA Tokat’ta yaşanan deprem hakkında açıklamalarda bulundu.

Meydana gelen depremin birinci derece deprem bölgesi olmadığına dikkat çeken Ercan, “Deprem Kuzey Anadolu kırığı üzerinde değil. Çekerek Irmağı’nın ikincil derecedeki kırığın üzerinde olduğunu görüyoruz. Jeofizik sarsıntı konumlarına göre belirlenmiş bir kırık. MTA haritalarında görünmüyor. Bunun bir öncü depremi olmuştu.

Bu orta büyüklükte bir deprem. Halkın merak ettiği daha büyük deprem gelir mi sorusu. Ama bilimsel olarak bunu demek mümkün değil. Ama deneyimlerime bağlı olarak Daha önce bilinmeyen gizli jeofizik kırığının fazla büyük deprem üretmesi beklenmez. Ama AFAD’ın ön görülerine bakmak gerek. Deprem bölgesinin dağlık olduğunu düşünürsek az hasarlı olmasını bekliyorum.” şeklinde konuştu…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com