Ana sayfa » Güncel » OYAN: “SEÇİMLERDEN SONRA KURUN ÖNÜ AÇILACAK, BENZİN VE GIDA FİYATLARI PATLAYACAK!…”

OYAN: “SEÇİMLERDEN SONRA KURUN ÖNÜ AÇILACAK, BENZİN VE GIDA FİYATLARI PATLAYACAK!…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-DW Türkçe’ye konuşan iktisatçı Prof. Dr. Oğuz Oyan dolar kurunda son dönemde rekorlar görülse de paritedeki artışın halen enflasyonun gerisinde olduğuna işaret etti.

Yılbaşından bu yana dolar kurunun yüzde 6,7 arttığını, ocak ayındaki enflasyonun da yüzde 6,7 olduğunu söyleyen Oyan, “Bu artış ocak ayındaki enflasyonun karşılığı olabilir. Oysa şu anda şubat ayının sonuna gelmiş vaziyetteyiz. Yani bütün rekorlara rağmen kur enflasyonun altında hareket ediyor” diyor.

Geçen sene de dolar/Tl paritesinin eşit kalması için TL’nin yaklaşık yüzde 62 değer yitirmesi gerektiğini, ancak paritedeki artışın yavaş kaldığını, şimdiki ile benzer bir tablonun söz konusu olduğunu vurgulayan Oyan, “İktidarın seçimlere kadar dolar çığırından çıkmasın gibi bir hedefi var. Önce 31 lirayı geçmesin hedefi vardı, şimdi 32’yi geçmesin.

Dolayısıyla Merkez Bankası’nın ön ya da arka kapısından döviz satışları devam ediyor. Kurların kontrolden çıkması bir anlamda önlenmiş oluyor” diye konuşuyor.

SEÇİMLERDEN SONRA KURUN ÖNÜ AÇILACAKTIR…
Seçim sonrasında bu barajların kalkacağı, kura müdahalenin olmayacağı ve TL’de daha hızlı bir değer kaybı ortaya çıkacağı yönünde bir beklenti olduğunu ifade eden Oyan, Orta Vadeli Program’da ortaya konan 36,8 TL’lik ortalama kur beklentisine göre de kurdaki artışın hızlanacağı görüşünde.

Belirtilen bu ortalama kurun da enflasyon beklentisinin gerisinde kaldığını ekleyen Oyan’a göre kurun yukarı gitmesine dönük iç ve dış sermaye çevrelerinden de bir baskı var.

GIDA FİYATLARI YÜKSELECEK…

Enflasyonun artması yerel paranın değerinin aşınması anlamına geldiği için kurda bir artışa yol açarken, kurdaki artış da enflasyonu besliyor.

Peki dövizdeki yükselişin enflasyon üzerindeki sonuçları ne olacak?.

Prof. Dr. Oğuz Oyan, kurdaki yükselişin girdi fiyatları üzerinden gıda fiyatlarını etkilediğine dikkat çekiyor.

Türkiye’nin mazot, gübre, ilaç, yem gibi tarımsal girdilerde dışa bağımlı olduğunun altını çizen Oyan, gıda fiyatlarındaki artışın dünyadan negatif ayrıştığını ve ortalama enflasyonun üzerinde seyrettiğini vurguluyor.

“Tarım fiyatlarında yeni bir zam dalgası olacağını şimdiden söyleyebiliriz. İlkbahar ortalarına doğru hızlanacaktır. Çünkü bu fiyatlarla üretim yapmak mümkün değil” diyen Oyan, bunun da vatandaşın hissettiği enflasyonun daha yüksek olmasına yol açacağına işaret ediyor…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com