Ana sayfa » Güncel » 9 KİŞİYE ULAŞILAMIYOR, GÖZLER GELECEK İYİ HABER DE…

9 KİŞİYE ULAŞILAMIYOR, GÖZLER GELECEK İYİ HABER DE…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik’e ait altın madeninde büyük bir toprak kayması meydana geldi. Siyanür ve sülfürik asit dağları çöktü.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, işletmede çalışan 667 çalışandan 9’una ulaşılamadığını, faciayla ilgili olarak 400’ün üzerinde personelle arama yapıldığını açıkladı.

Gerçek Gündem’e konuşan Bağımsız Maden İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu ise bahse konu işçi sayısının spekülatiften ibaret olduğunu, sayının belirsizliğini koruduğunu söylüyor: “İşçi arkadaşların hepsi çok kötü durumda, ağlıyor, çünkü çok büyük bir olay. Daha önce Cemalettin Küçük bu tepenin çökeceğini söylemişti zaten. Göçüğün aşağısındaki gölde çatlama olursa siyanür sızıntısı ortaya çıkar” dedi.

19:36 ‘Gerçek rakam açıklananın 5 katı’
Türkiye Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Başkanı İrfan Türkkolu, Erzincan İliç’te meydana gelen heyelan ile ilgili yetkilileri on yıldan beri uyardıklarını ifade ederek “Bize gelen açıklamalar resmi rakam ile uyuşmuyor, göçük altında kalan madencilerin resmi rakamın beş katı olduğu yönünde bir bilgi geldi bize” açıklamasında bulundu.

19:08:Mustafa Sarıgül: Kayan toprak 100 dönümlük bir alana yayılmış
CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, “Kayan toprak 100 dönümlük bir alana yayılmış, siyanürlü olması tehlikesi de var. Uzmanlar çalışmaların uzun sürebileceğini söylüyor” açıklamasında bulundu.

19:00:Maden şirketinin tüm faaliyetleri askıya alındı
Madenin sahibi olan SSR Mining Inc. Erzincan’daki madende meydana gelen büyük bir kayma nedeniyle tüm faaliyetlerin askıya alındığını duyurdu.

Şirket, üst düzey yöneticilerinin mevcut operasyonları ve uzun vadeli büyüme stratejileri hakkında konferans düzenleyeceklerini, yatırımcı ve gazetecilerin konferansı dinleyebileceklerini belirtti.

18:34 Erzincan Valisi: Fırat’a siyanür sızması söz konusu değil…
Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, ‘bir eksik ve kusur bulunması durumunda devletin gereğini yapacağını’ söyledi. En büyük önceliklerinin toprak altında kalan vatadaşları kurtarmak olduğunu söyleyen Aydoğdu, siyanürle ilgili olarak da “Fırat Nehri’ne ulaşması söz konusu değil” açıklamasında bulundu.

Anagold Gold ve AKP’ye yakınlığı ile bilinen Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik’le ilgili bugüne dek birçok haber basına yansımıştı. 21 Haziran 2022’de Anagold’da kullanılan siyanürü taşıyan borunun patladığı iddia edilmiş, durumun ancak sabah 05.00 sıralarında fark edildiği ileri sürülmüştü.

Şirketin, dava açılmaması için atık barajının olduğu arazide yaşayan köylülere 12 milyon lira para dağıttığı öne sürülmüştü.

18.07:Sarıgül: Dua ediyorum ki yağmur yağmaz…
CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Sözcü’ye verdiği demeçte facia hakkında şunları söyledi:

“Umarım ki bakanlığımızın vermiş olduğu rakamların daha üstüne çıkmayız, umarım o vatandaşlarımıza da ulaşırız. Ben de olay yerindeyim. Aileler bölgeye geliyor fakat bölgenin çok uzağındalar, haklı olarak yaklaştırılmıyorlar. Yetkililerin verdiği bilgileri canlı yayındaysak detaylı bir şekilde vermek bana yakışmaz. 400’den fazla AFAD personeli var. Sorumluluğumun içinde konuşmaya çalışıyorum, ne demek istediğimi anlıyorsunuz. Dua ediyorum ki yağmur olmaz da bu gece canlara ulaşabiliriz.”

17.33 Koca: Henüz ulaşılamadı…
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, altı ambulans ve iki UMKE timi ile medikal kurtarma ve acil sağlık hizmeti için görev başında olduklarını söyledi. Koca, “Toprak altında olduğu düşünülen kişilere henüz ulaşılamadı. Allah bu ve benzeri tüm afetlerden korusun” diye konuştu.

16.55 ‘Soruşturma başlatıldı’
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kişisel X (eski adıyla Twitter) hesabında konuya ilişkin açıklama yaptı. Tunç, şunları kaydetti:

“Olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir. Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, göçük altında kalan madenci kardeşlerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyorum.”

16.52:AFAD: 9 il müdürlüğümüzden personel sevk edildi
AFAD, Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il müdürlüklerinden personel sevk edildiğini ve gelişmeleri takip ettiklerini duyurdu.

16.20:Valilikten ilk açıklama…
Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, göçükle ilgili ilk açıklamasında toprak altında kalanlar olduğunu dile getirdi, ancak meydana gelenin bir ‘göçük’ olmadığını belirtti.

AFAD ve UMKE’nin olay yerine hareket ettiğini bildiren Aydoğdu, “Bu işlemde toprak dışarı çıkarılıp istifleniyor. O sırada bir toprak kayması gerçekleşiyor. Bütün arkadaşlarımız bunun nedeni üzerinde çalışıyorlar. Toprak altında kalan çalışanlar var, kişi sayısı belli değil” ifadesini kullandı.
16.43:Anagold: Acil durum planımızı devreye aldık
Madeni işleten Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’den de olaya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, şöyle denildi:

“Anagold Çöpler Altın Madeni işletmemizde, 13 Şubat Salı günü saat 14.28 sularında yığın liç alanımızda meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz. Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi.

‘OLAYIN ETKİLERİNİ EN AZA İNDİRMEK İÇİN GEREKLİ TÜM ADIMLARI ATACAĞIZ’
Tüm faaliyetlerinde çalışan sağlığı ve güvenliğini merkeze alan bir kuruluş olarak bu zor zamanlarda da hem çalışanlarımız hem de paydaşlarımız ile birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz. Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Şeffaflık ilkemiz kapsamında gerekli merciler ve kamuoyunu gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

16.08:’Gelişmeleri takip ediyoruz’
Bağımsız Maden İş Sendikası, tek bir madencinin can kaybı yaşamaması umuduyla gelişmeleri anbean takip ettiklerini bildirdi…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com