Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » ABD AY’A YİNE GİDEMEDİ!…

ABD AY’A YİNE GİDEMEDİ!…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Astrobotic’in internet sayfasından yapılan yazılı açıklamada, Peregrine’in Dünya atmosferine yeniden girerken “yanarak imha olacak biçimde” yönlendirildiği bilgisi verildi.

Şirketin mühendisleri, uzay aracında meydana gelen teknik arıza sonucu oksitleyici kaybı nedeniyle “ay yüzeyine güvenli bir inişin asla denenemeyeceğini kaydetti.

Astrobotic yetkilileri, Peregrine’in, uzayda amaçsızca dolaşmasına ve çarpışma riski oluşturmasına izin vermek yerine, planlı şekilde imha edilmesine karar verildiği, atmosfere doğru ilerleyen aracın dünyaya yaklaşık 223 bin kilometre uzakta olduğu bilgisini paylaştı.

Uzay aracının bugün ilerleyen saatlerde, Pasifik Okyanusu’nun güney bölgesinden güvenli bir giriş yapacak şekilde yönlendirildiği kaydedildi.

Eğer Peregrine ay yüzeyine başarılı bir iniş yapabilseydi, son 50 sene içinde bunu gerçekleştirebilen ilk Amerikan misyonu ve bu başarıya ulaşan ilk özel girişim olacaktı.

Peregrine uzay aracında, fırlatılmasından kısa süre sonra, güneş panellerini sabit şekilde Güneş’e doğrultmasını engelleyen bir “anormallik” meydana geldiği ve Astrobotic mühendislerinin sorunu gidermeye çalıştığı ifade edilmişti.

YOLCULUK 46 GÜN SÜRECEKTİ…

Boeing ve Lockheed Martin’in ortak girişimi “United Launch Alliance (ULA)” tarafından geliştirilen “Peregrine” adlı Ay’a iniş aracını taşıyan “Vulcan Centaur” roketi, 8 Ocak’ta Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay İstasyonu’ndan başarılı şekilde fırlatılmıştı.

“Peregrine”in yaklaşık 46 gün sürmesi öngörülen yolculuğunun ardından Ay’a iniş yapacağı ve 10 gün boyunca da Ay’ın dış atmosferini, iniş alanındaki toprağı ve yakıt olarak kullanılma ihtimali olan kaynakları inceleyeceği aktarılmıştı.

CLPS

“Artemis Programı” çerçevesinde yapılacak mürettebatlı yolculukların yanı sıra NASA’nın, Ay’ın robotlar yardımıyla keşfi için de kapsamlı planları bulunuyor.

NASA, 2024’te ana hedeflerinden biri olarak Ay’daki kaynakları yakıt olarak kullanma olanaklarını araştırmak olan “CLPS Programı” kapsamında Ay’a araçlar gönderecek…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com