Ana sayfa » Güncel » “SÜNGER KENT İZMİR” SU TOPLAMAYA BAŞLADI…

“SÜNGER KENT İZMİR” SU TOPLAMAYA BAŞLADI…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İzmir Büyükşehir Belediyesi, kuraklığa karşı yağmur suyunu toplamak için harekete geçti. Belediye bu kapsamda Sünger Kent Projesini hayata geçirdi. Bazı bölgeleri yağmur suyunu toplamak için yağmur depoları dağıtan belediye, şimdi de Türkiye’nin ilk sünger otoparkını hayata geçirdi.

Belediye bu kapsamda Gaziemir’de yer alan İZELMAN’a ait Sakarya Otoparkı’nı sünger otopark haline getirdi. İlk bakışta sıradan bir otopark gibi görünse de, zeminin altına geçirimli malzeme döşendi. Bu sayede su zemin altına giriyor ve burada depolanıyor. Bu da önemli bir su tasarrufu sağlıyor.

Bu sayede yılda 6 bin metreküp su tasarrufu sağlanacak. Bunun da üç olimpik havuz dolusu suya eşit olduğu belirtiliyor.

İZELMAN A.Ş. tarafından işletilen 8 bin 200 metrekare büyüklüğündeki açık otoparkın toplam 644 metrekarelik bir bölümü geçirimli hale getirildi. Otopark içerisine düşen yağmur sularının akış yönleri dikkate alınarak belirlenen noktalarda yağmur sularını toplayan ve sızdıran özel tasarlanmış sızma hendekleri inşa edildi. Yine akış analizleri çerçevesinde bazı alanlar ise yağmur sularının toplandığı geçirimli alanlar haline getirildi. Yağmur suları bu sünger alanlarda toplanarak su döngüsüyle yeşil bir dönüşüm gerçekleştirildi.

Proje ile ilgili bilgi veren Şehir Plancısı Aybüke Gümüş şu ifadeleri kullandı: “Beton veya asfalt kaplı geçirimsiz alanlarda tekrar toprak yüzeyler yaratarak kentte ısı adası etkisini azaltıyoruz. Örneğin burası önceden parkelerle kaplı bir alandı. Biz parkeleri kaldırıp altına geçirimli malzemeler ekledik. Burayı sızdırma hendeği haline getirdik. Böylelikle alandaki yağmur suları buraya akıyor. Buradan da yeraltına geçmiş oluyor. Sadece yeraltı sularını korumak değil burada yarattığımız yeşil alanla birlikte kentte ısı adası etkisini kırıyoruz. Daha güzel ve yeşil bir çevre sunuyoruz”

Sünger Kent Projesi kapsamında neler yapıldı?

İzmir Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda 5 bin binaya 5 bin yağmur suyu deposu dağıtımı yaptı. Aynı zamanda 10 bin yağmur bahçesi oluşturmak için çalışmalar sürüyor. Otobüs duraklarında da yağmur hasadı başladı. Durakları konulan depolarla su toplanıyor.

Mezarlıklarda da yağmur suyu toplanmaya başlandı. İlk proje ise Işıkkent Mezarlığı’nda yapıldı.

Bazı yollar geçirimli alanlara dönüştürüldü. Bu sayede hem su baskınları önlendi hem de yağmur hasatı yapıldı. Bu kapsamdaki uygulamalar Buca’da yer alan iki park alanında, Bornova Metro İstasyonu refüjünde ve Gaziemir İZELMAN otoparkında yaşama geçiriliyor.

Ödemiş’te 60 bin metreküp suyu, yani 24 olimpik havuzun biriktirebileceği suyu, yeraltında depolayacak Türkiye’nin ilk biyolojik sızdırma göleti yapıldı. Küçük Menderes Ovası’nda yer alan çiftçilere kuyuları ile yağmur suyu hasadı yapmalarını teşvik etmek amacıyla 2 bin yağmur suyu filtreleme deposu dağıtımı devam ediyor. Kırsal alanda yağmur suyu hasadını yaygınlaştırmak amacıyla Türkiye’nin ilk sünger köyü de Karaburun Sarpıncık Köyü’nün sakinleriyle birlikte oluşturuldu…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com