Ana sayfa » Güncel » EMEKLİ OLMAK İSTEYENLER, ELİNİZİ ÇABUK TUTUN, ZAM GELİYOR!…

EMEKLİ OLMAK İSTEYENLER, ELİNİZİ ÇABUK TUTUN, ZAM GELİYOR!…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Emekli olmak isteyenler dikkat: Elinizi çabuk tutun zam gelecek!

Kadınlar emekli olmak için doğum borçlanması ile erkekler de askerlik borçlanması ile eksik prim günlerini tamamlayabiliyor. Prim gününü tamamlayan ise emekli olma hakkı kazanıyor.

Ancak bunun için eksik prim günlerine denk gelen ücreti ödemek gerekiyor. Bu ücret de asgari ücrete göre belirleniyor. Borçlanma imkanına sahip olan kişiler, eğer ocak ayına kadar ödeme yapmazlarsa asgari ücret zammı ile birlikte daha çok ödeme yapmak zorunda kalacak.

2023 yılı için günlük brüt asgari ücret 13.414,50 TL olmuştu. Borçlanma hesaplamasında günlük brüt asgari ücretin %32’si devreye giriyor. Bu nedenle, doğum ve askerlik borçlanması için günlük en az borçlanma bedeli 143,08 TL olmuştu. En yüksek prim de 930,09 TL olarak hesaplanmıştı.

540 gün askerlik borçlanması mümkün…
Emeklilik için gününü dolduramamış erkeklere askerlik borçlanması imkanı tanınıyor. Erkekler, er veya erbaş olarak silah altında geçirdikleri süreleri ve yedek subay okulundaki süreleri borçlanabiliyor. Askerlik süresi için en fazla süre ise 540 gün olarak hesaplanıyor. Erkekler bu gün sayısı kadar ödeme yaparak emekli olabiliyor.

Sigortası başlamış yaşı dolmuş ancak eksik sigorta günü olan kadınlar da doğum borçlanması yaparak emekli olabiliyor. Doğum borçlanması, her çocuk için 24 ay olarak hesap ediliyor. Bir kadın en fazla 3 çocuk için borçlanma yapabiliyor. Eğer kadının 3 çocuğu varsa 6 yıl prim hakkı kazanabiliyor…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com