Ana sayfa » Güncel » YEŞİLTEPE: “SADAKALARINI ALSINLAR BAŞLARINA ÇALSINLAR…”

YEŞİLTEPE: “SADAKALARINI ALSINLAR BAŞLARINA ÇALSINLAR…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER- AKP iktidarının yanlış politikaları nedeniyle büyüyen ekonomik kriz yoksulluğu artırırken ‘müjde’ olarak sunulan argümanlar da hüsrana yol açıyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet’in 100’üncü yılı dolayısıyla emeklilere 5 bin TL ikramiye verileceğine yönelik açıklaması tepkilere neden oldu.

Büyük çoğunluğu açlık sınırı altında yaşayan emekliler söz konusu rakamı ‘sadaka’ olarak değerlendirdi. Mevcut maaşıyla geçimini sağlayamadığı için çalışmak zorunda kalan milyonlarca emekli varken ikramiyenin sadece çalışmayan emeklilere verilecek olması da tepki topladı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Emekli-Sen Ege Bölge Temsilcisi Sabahattin Yeşiltepe, konuya ilişkin görüşlerini açıkladı.

İkramiye değil sadaka
İkramiye tutarının mevcut ekonomik koşullarda çok yetersiz kaldığını belirten DİSJ Emekli-Sen Ege Bölge Temsilcisi Sabahattin Yeşiltepe, ikramiye konusunda çalışan emekli ve çalışmayan emekli ayrımı yapılmasını da eleştirdi. Yeşiltepe, şunları söyledi: “Bu ikramiye değil sadaka… İşçileri; ‘taşeron işçi’, ‘geçici işçi’ diye ayırdılar, memurları ‘sözleşmeli memur’ diye ayırdılar, sıra bize geldi. Yakında sakallı emekli sakalsız diye ayrım yapacaklar herhalde… Emekli olan vatandaş zevkine mi çalışıyor da çalışan emekli/ çalışmayan emekli ayrımı yapılıyor? Çalışan emekli, mevcut maaşıyla geçinemediği için mecburen çalışıyor.”

Emeklilerin geçinemediği ve yaşam mücadelesi verdiğini vurgulayan Yeşiltepe, “Bugün bu ülkede asgari ücret 11 bin 400 lira iken emekliye verilen ücret 7 bin 500 lira… Bu reva mı! Bundan yıllar önce bir emekli, çocuğuna ev ya da araba alırken şu an çocuğuna muhtaç haline geldi. Emeklinin gerçeği bu! Bir gevrek 10 lira, 1 çay 10 lira… Emeklinin elinden bunları bile elimizden aldılar. Bu ülkede 16 milyon emekli var, bunların neredeyse yarısı 7 bin 500 lira üzerine, yani ölüm maaşına alıştırmaya çalışılıyor. TÜİK’in söylediği enflasyon oranına göre yaşıyoruz ama TÜİK’in açıkladığı enflasyon arasında yüzlerce kat fark var” ifadelerini kullandı.

İnsanca yaşam istiyoruz
Emeklilerin taleplerini de açıklayan Yeşiltepe, AKP iktidarına tepki göstererek, “Biz bu sadakayı kabul etmiyoruz. Biz, emekli maaşlarının reel enflasyon oranına göre, Hazine’nin gelir bütçesine göre bağlanmasını istiyoruz. İntibak Yasası’nın çıkmasını istiyoruz. İnsanca yaşayabileceğimiz bir hayat istiyoruz. Ama kör, sağır, dilsizi oynuyorlar.

İki dudak arasında bizi yönetmeye çalışıyorlar. İnsanca yaşamak istiyoruz, bu kadar zor mu? Resmen ‘mış’ gibi yapıyorlar. Sadakalarını alsınlar başlarına çalsınlar. Bugün yoksulluk sınırı 41 bin lira, emekli maaşlarının en azından bunun yarısının biraz üzerinde olması lazım. Ama ölüm maaşı alıyoruz” diye konuştu…

İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com