Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » Bazılarının Dünya’nın Göbek Deliği de Dediği Bu Devasa Çukur Nasıl Oluştu?…

Bazılarının Dünya’nın Göbek Deliği de Dediği Bu Devasa Çukur Nasıl Oluştu?…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Uzun süre, suların altında kaldıktan sonra gün yüzüne çıkan çukurun ortaya nasıl çıktığını öğrenince günümüzdeki kullanım amacına epey şaşırabilirsiniz…

Dışarıdan, çevresinde evler bulunan büyük bir çukur olarak görünen bu yerin oluşumuna, coğrafyadaki karşılığına ve bugün ne için kullanıldığına hep birlikte bakalım.

Meksika’da yer alan bu büyük çukurun geçmişi oldukça ilginç aslında.

Meksika’nın güneyindeki Xico bölgesinde bulunan yanardağ, şiddetli bir şekilde patladıktan sonra ardında böyle bir iz bıraktı. Coğrafi terimini söyleyecek olursak, bir “krater gölü” oluşturdu.

Yanardağdan artakalan çukurda suların toplanmasıyla oluşan krater, Chalko Gölü’nün altında birkaç bin yıl saklı kaldı. Ta ki 14. yüzyıla kadar.

İklim değişikliklerinin başlaması, gölü de etkiledi.

  1. yüzyılda iklim değişiklikleri nedeniyle kurumaya başlayan gölün, 19. yüzyıla kadar hükümet tarafından tamamen kurutulması ve burada çiftçilik yapılması planlandı.

Bilim insanları, krater bölgesindeki bu tarım zenginliğini şu şekilde açıklıyor: “Yanardağlar patlayınca magma soğuyor ve yer altında bulunan çokça mineral yüzeye ulaşıyor. Oluşan volkanik kayaçlar, atmosferdeki nem ve Güneş enerjisi sayesinde fiziksel ve kimyasal olarak aşınıyor. Bunun sonucunda ise yararlı mineraller ile besinler canlılar için verimli hâle geliyor.”

Patlamadan kalan bu çukur, günümüzde tamamen çiftlik olarak kullanılıyor.

Kraterin halkasıyla çevrelenmiş devasa çukurun çevresi, şu anda sayısız evle ve yüz binlerce yerli insanla dolu. Hatta tahmini nüfus 300.000 kişi civarında.

Kraterin iç kısmı ise plantasyon (kakao, kahve, kauçuk gibi bazı bitkilerin geniş ölçüde yetiştirildiği tarımsal işletme) ve tarlalar için kullanılıyor. Elbette Meksika’ya gelen turistler için de ilginç kırsal bölgelerden biri…

Kaynaklar: Amusing Planet, Lost Planet Films, Orange Smile

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com