Ana sayfa » Güncel » KİRA SÖZLEŞMESİNİ YENİLEMEYEN EV SAHİBİ VE KİRACILAR: “DİKKAT!…”

KİRA SÖZLEŞMESİNİ YENİLEMEYEN EV SAHİBİ VE KİRACILAR: “DİKKAT!…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Kira zamları 11 Haziran 2022 tarihinde verilen karar ile enflasyon bazında yapılabiliyordu. TÜFE’nin 12 aylık ortalaması alınarak kira zammı belirleniyordu.

Son uygulama ile ekonomik sıkıntıya giren konut ve dükkan sahiplerinin üst üste zam yapmaları nedeni ile hesaplanan kira artırım bedelleri üst sınırı yüzde 25 olarak belirlendi.

Yüzde 25’lik kira zammı üst bedeli düzenlemesi ise 2 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatıldı. Mahkemeleri ise en çok kira tahliye davaları bunaltmaya başladı. Adliyelerdeki yoğunluğu azaltmak üzere ise kira anlaşmazlık davaları için ara buluculuk sistemine geçildi. Bu şekilde de anlaşma sağlanamıyor ise ancak dava açılabilir.

KİRA SÖZLEŞMESİNİ YENİLEMEYEN HAPI YUTTU!…

Ülkemizde çoğu zaman konut sahibi ve kiracılar arasında söze dayanan anlaşmalar yolu ile ev ve dükkan kiralanıyordu. Kira sözleşmesi ile anlaşma yapanlar ise tam olarak haklarını bilmiyor. Ancak mal sahiplerinin bir yıl içinde ekonomik sıkıntıya bağlı olarak ardı ardına yaptığı kira zamlarının sonrasında kira sözleşmeleri de tapular kadar önemli oldu.

SÖZLEŞMEYİ YENİLEMEZSENİZ NE OLUR?…

Kira sözleşmeleri artık hem ev sahibini hem de kiracıyı koruyacak şekilde yapılıyor. Kiracıların ise bilmesi gereken maddeler var. KiracıI süreli bir sözleşmeye imza atmış ve 1 yıllık bir kiralama akdi imzalamış ise sözleşmeyi yenilemez ise ne oluyor?

SÖZLEŞMENİN BİTMESİNE 15 GÜN KALA…

Ev ve dükkanlarda kiracı, kira sözleşmesinin bitmesine 15 gün kala her hangi bir bildirimde bulunmaz ise sözleşme kendini tekrarlayarak bir yıl için uzatılmış oluyor. Mal sahibi de uzayan sözleşmenin bitimine kadar kira sözleşmesini sona erdiremiyor.

KİRA KONTRATI İPTAL OLUR MU?…

Sözleşmenin feshedilebilmesi için mal sahibinin kendisi, altsoyu, eşi, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer vatandaşlar için konut yahut dükkan gereksinimi bulunması gerekiyor.

Ya da konut ya da dükkanın tekrar inşası veya imarından dolayı esaslı onarımı, genişletilmesi veya değiştirilmesi zorunlu olması gerek.

Süreli sözleşmelerde sürenin bitiminde, süresiz sözleşmelerde ise kiraya dair genel hükümlere göre fesih dönemine ve iptal bildirimi için öngörülen sürelere uyularak kaydedilen tarihten başlayarak bir 1 ay içerisinde dava açılarak sözleşme bitirilebiliyor. Yani bu şartlar sağlanırsa ev ya da dükkan sahibinizin sizi çıkarma hakkı var.

KİRACIDA 10 YIL SINIRI NE DEMEK?…

Kaç yıllığına kiralandığı belli olmayan sözleşmelerde kiracı ne zaman isterse mülkü terk edebilir. Mülk sahibi ise kiranın başlangıcından 10 sene geçtikten sonra, genel hükümlere dayanarak fesih bildirimiyle sözleşmeyi bitirebilir.

KİRACI ERKEN ÇIKARSA NE OLUR?

Belirli süreli kira sözleşmelerinde kiracı 15 gün önce bildirimde bulunmak kaydıyla sözleşmeyi feshedebilmektedir. Kiraya verene ise böyle bir hak tanınmamıştır. Belirli süreli kira sözleşmelerinde kiracının fesih bildiriminde bulunmamış olması halinde kira sözleşmesi kendiliğinden aynı şartlarla bir yıl daha uzamış olacaktır.

Yani sonuç olarak kiracının kira sözleşmesinin feshi kira sözleşmesi bitmeden önce de mümkündür. Ancak herhalükarda yukarıda ifade ettiğimiz kiracının makul süreyle sözleşmeyle bağlı sayılacağı hal saklıdır.

EV SAHİBİ BAŞKA HANGİ HALLERDE KİRACIYI ÇIKARABİLİR?…

Belirlenen kiranın belirlenen tarihlerde ödenmemesi, eve zarar verilmesi, kiracının mal sahibi ve yakınlara zarar vermesi, kiracının terör ve hırsızlık gibi suçlara karışmış olması hallerinde de konut ve ev sahibi kiracısını mülkünden çıkarma hakkına sahip…

Yeniçağ

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com