Ana sayfa » Güncel » TERKOĞLU: “BİRİLERİ ATATÜRK FİLMİNİ FOX’UN ELİNDEN ALIP TRT’DE YAYINLANMASI İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNMUŞ…”

TERKOĞLU: “BİRİLERİ ATATÜRK FİLMİNİ FOX’UN ELİNDEN ALIP TRT’DE YAYINLANMASI İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNMUŞ…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, Atatürk dizisini yayınlamaktan vazgeçen ve sinemada iki film olarak gösterime gireceğini duyuran dijital yayın platformu Disney Plus’la ilgili tartışmaları köşesine taşıdı.

İktidar cenahından yükselen sert açıklamalara değinen Terkoğlu, konuyu daha da netleştirmek için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) kaynaklarını aradığını ve “Dizi nasıl olur da Disney’de değil de FOX’ta yayınlanır?” diye ceza kesilip kesilemeyeceğini sorduğunu belirtti:

“RTÜK kaynakları bu konuda çok net konuştu. Kanunlara göre imkansız. Zira RTÜK’ün görevi, bir yayının sonlanmasıyla başlıyor. O yayındaki aykırılıklar hakkında inceleme yapılarak görüşülüyor. RTÜK tarihinde de RTÜK kanununda da ‘yayımlanmamış programa’ ceza verilmesinin örneği yok. Haliyle mümkün değil. Ama… Yarın, Fox’un ya da Disney’in başka bir programına, bugünün algısının gücüyle ceza verilebilir. Medyaya darbelerin önü biraz daha açılabilir.”

Gazeteci, hükümet medyasını da taradığını belirterek dikkati çeken bir iddiayı gündeme getirdi:

“Öte yandan hükümet medyasını taradım. Disney tartışmasının dışında Cumhuriyetin 100. yılına dair bir hazırlık da göremedim. Ancak duyumlarıma göre birileri, bu süreçte olan değişiklikleri fırsat bilip, Atatürk filmini Fox’un elinden almak, TRT’de yayımlanmasını sağlamak için girişimlerde bulunmuş.

Meselenin bir de siyasi boyutu var. Türkiye yerel seçimlere hazırlanıyor. Ana yarış büyükşehirlerde olacak. Kazandığı cumhurbaşkanlığı seçiminde dahi Erdoğan bu kentlerde gerideydi. Elbette bunun nedeni muhalefetin başarısından çok, kentli-modern kesimlerin sosyolojik olarak Erdoğan’ın karşısında toplanması. ‘Disney’le mücadele Atatürkçülüğü’ bu kilidi açacak anahtarlardan biri olarak duruyor.”

The Walt Disney Company’den yapılan açıklamaya göre, televizyona özel ilk film 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda FOX TV’de yayınlanacak. Ardından ikinci film, 22 Aralık’tan itibaren sinemalarda olacak.

Her iki film 2024 yazında da FOX ekranlarında yayınlanacak.

Yönetmen koltuğuna Mehmet Ada Öztekin’in oturduğu yapımda Mustafa Kemal Atatürk’ü Aras Bulut İynemli canlandırırken, yapımcılığı Saner Ayar ve Hakan Karamahmutoğlu üstleniyor.

İlk tanıtımıyla büyük ilgi uyandıran Lanistar Media imzalı yapımda Atatürk’ün çocukluk yıllarından Milli Mücadele’ye giden hikayesini, insani vasıflarını öne koyan bir kurgu içerisinde anlatıyor.

Amerika Ermeni Ulusal Komitesi, Disney Plus’a ‘Atatürk’ dizisini yayınlamama çağrısı yapmıştı…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com