Ana sayfa » Yerel » Erdinç Şahin: “ALİAĞA’NIN ORMANLARINI ASLINDA KİM YAKTI?…”

Erdinç Şahin: “ALİAĞA’NIN ORMANLARINI ASLINDA KİM YAKTI?…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

Bugün Aliağa’nın en kara, en karanlık günlerinden biriydi. Her zaman söylerim, Orman varlığı açısından İzmir’in ilçeleri arasında en içler acısı durumda olan bir yerdir Aliağa. Bir çok kişi için kelimenin tam anlamıyla bir can pazarı yaşandı. Daha önce bir çok yangınla yüzleşen Aliağa halkı böylesini ilk kez yaşadı.

İşte o kaşık içi misali ormanların içinde zeytin ve çam ağaçlarının da bulunduğu önemli bir bölümü yandı bugün. Aslında yandı demek sanırım yanlış olacak. Çaltılıdere Mahallesinden başlayıp aşağı yani denize doğru inen bir orman yangını yaşadık. İlginçtir, daha önce Ege’nin hatta Akdeniz bölgesinin geçmişte bir çok yerinde yaşananlara bire bir benzeyen bir yangın felaketi idi yaşanan.

Benzerlik dememdeki kasıt, Kuzey’den esen yani Poyraz rüzgarının saat’te yer-yer 60 kilometre’yi aştığı bir gündü bugün. Rüzgar karada başladı 2 saat içinde denize neredeyse sıfır denilecek kadar yaklaştı. Aslında yer-yer karşısında denizi bulduğu için söndü bir kısım alevler.

Yangın başladığı andan itibaren sağolsunlar Kuzey Ege Haberin onlarca fahri muhabiri Aliağa’nın dört bir yanından fotoğraf ve videolar yollayıp haberi anında sizlere ulaştırmamızı sağladılar, hepsine teşekkür ederim. 3, zaman-zaman 4 yangın söndürme uçağı ile 6 helikopter yangına havadan müdahale ettiler.

ANA-BABA GÜNÜYDÜ, TAM BİR SEFERBERLİK GÖRÜNÜMÜNDEYDİ…

Rüzgarın etkisiyle yangın alanı başladıktan bir süre sonra devasa bir büyüklüğe ulaştı ve anbean büyüyordu. İzmir Büyükşehir Belediyesine ait 20 civarında İtfaiye aracı, Aliağa Belediyesine ait çok sayıda su tankeri, çevre belediyelere ait çeşitli araç-gereç, Toma’lar, askeri kamyonlar, köylülerin temin ettiği alevleri söndürmeye yarayacak her şey ile müdahale de bulunuldu. Bu insanlar canla-başla, müthiş bir azim ve kararlılıkla yangını söndürmek için uğraştı.

Allah hepsinden razı olsun. Netice itibariyle bir kısmı en az 60-70 yıllık olan her cinsten binlerce ağacımız, onmanda yaşayan hayvanlarımız yanıp kül oldu. Tek tesellimiz insan olarak can kaybı vermemiş olmamızdı. Tabi eğer gerekli önlemler alınmazsa bundan sonra çıkabilecek ilk yangına kadar belki de!.

YANGIN NASIL ÇIKTI, KİM ÇIKARDI, NEDEN ÇIKARDI?…

Şimdi gelelim yangının çıkış sebebine, İki şüpheli yakalandı, Jandarma bu kişilerin kimlikleri alıp gözaltı işlemi yaptı. Peki neden şüpheli görüldü bu kişiler?, görgü tanıklarının ifadelerine göre zeytin bahçesinin içine yakın bir zamanda konteyner yerleştiren bu şahıslar alanı tel örgüyle çevirdi. Konteyner’a su ve elektrik aldılar. Kuzey Ege Haber’e açıklama da bulunan kişilere göre asıl suçlu o konteynere su ve elektrik verenler.

Adamlar baca yapmış, mangal yapalım derken bacadan çıkan kıvılcımlar yangını başlatmış. Söndürmek için çabalamışlar, söndürememişler. Sonra yangın çıktı diye bildirimde bulunulmuş, sonrasını zaten biliyorsunuz.

Orman varlığımız yani ciğerlerimiz yandı, bunların eski haline gelmesi şimdi başlanılsa en az 20-30 yıl sürer.

blank

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com