Ana sayfa » Güncel » YÜZDE 15 FAİZE, “BANA MISIN” DEMEYEN DOLAR 26 LİRA’YA MERDİVEN DAYADI!…

YÜZDE 15 FAİZE, “BANA MISIN” DEMEYEN DOLAR 26 LİRA’YA MERDİVEN DAYADI!…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Hafta sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sadeleştirme politikası kapsamında ilk adım olarak Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ’de değişikliğe gitti.

Buna göre, menkul kıymet tesis oranının yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürülmesine karar verilirken, Tebliğ kapsamında, menkul kıymet tesis oranı, gerçek ve tüzel kişi için hesaplanan paylardan düşük olanı yüzde 57’nin altında kalan bankalar için 7 puan artırımlı, yüzde 70 ve üzerinde olan bankalar için 2 puan indirimli uygulanacak.

DOLAR/TL’DE YENİ REKOR!…

Merkez Bankası’nın liralaşmaya yönelik uyguladığı adımlarda sadeleşmeye gitmesi sonrası dolar/TL, cuma günü yüzde 1,7 artışla 25,3170’den kapanmasının ardından bugün 26,04 TL seviyesini görerek rekor kırdı. Dolar kuru şu dakikalarda 25,97 TL seviyesinde işlem görüyor.

DOLAR ENDEKSİ DENGELENDİ…

Dolar endeksi şu sıralarda yüzde 0,1 azalışla 102,8 seviyesinde dengelenirken, avro/dolar paritesi yüzde 0,1 değer kazancıyla 1,0910 seviyesinde bulunuyor.

Öte yandan Merkez Bankası, yüzde 8,5 olan politika faizini yüzde 15’e çıkarması piyasa beklentilerinin altında kalırken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Kararlılıkla kademeli olarak bu süreç yönetilecektir” demişti.

GÖZLER FED’DE…

Ayrıca ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl iki kez faiz artırımına gidebileceğine yönelik sözle yönlendirmeler güçlenirken, bu hafta ülkede açıklanacak yoğun makroekonomik verilerinin söz konusu fiyatlamalar üzerinde etkili olması bekleniyor. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in gelecek ay politika faizini yüzde 72 ihtimalle 25 baz puan artıracağı öngörülürken, yıl sonuna kadar Banka’nın politika faizini yüzde
5,50-5,75 seviyesine çıkarabileceği ihtimali de güçleniyor…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com