Ana sayfa » Siyaset » SON ÇIKIŞ ANKETİNDE MİÇOTAKİS YİNE AÇIK ARA ÖNDE…

SON ÇIKIŞ ANKETİNDE MİÇOTAKİS YİNE AÇIK ARA ÖNDE…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Yunanistan bugün ikinci kez sandık başına gitti. 21 Mayıs’taki seçim sonrası yarışı önde tamamlayan Yeni Demokrasi partisinin tek başına iktidar olamamasının ardından koalisyon fikri rafa kaldırılarak bir kez daha ülke seçime götürüldü.

Bugün sabah 9.00’da başlayan oy verme işlemleri saat 19.00’da son buldu. Sandık başına giden seçmenler 26 siyasi parti, 4 parti ittifakı ve 2 bağımsız aday arasında tercihlerini yaptı.

Ülkede seçmen kütüğüne kayıtlı 9 milyon 813 bin 595 seçmen bulunurken seçime katılım oranı ise bu kez daha da düştü.

Kesin sonuçlara göre Miçotakis seçimi önde götürürken Meclis’te 157 koltuğa sahip oldu. 21 Mayıs’taki seçimlerde Meclis’te 72 koltuk kazanan SYRIZA bugünkü sonuçlara göre Meclis’e 48 milletvekili sokabildi. PASOK-KİNAL 33, KKE 20, Spartalılar 12, Eliniki Lisi 12, Niki 10, Plevsi Elefterias 8 koltuğa sahip oldu.

Yannis Varoufakis’in partisi Mera25 ise bu kez de yüzde 3’lük barajı aşamadı. Bir önceki seçimlerde barajı aşamayan Plevsi Elefterias ise yüzde 3,1 ile 8 milletvekilini Meclis’e sokabildi.

VAROUFAKİS: ASILI BU GECE SOLUN YASIDIR
Mera25’in Genel Sekreteri Yannis Varoufakis, sonuçların ardından yaptığı ilk açıklamada eleştirilerini sol’a yöneltti. Varoufakis, “MeRA25’in Meclis’e girmemesi en küçüğü. Önemli olan bu gece Sol’un yasıdır, çünkü faciaya karşı on yıllık direnişi ilerici bir cepheye dönüştüremedik ve aynı zamanda öfkenin aşırı sağ bir akıma dönüşmesini engelleyemedik” dedi.

Varoufakis şöyle devam etti:

“İttifakımızın halkına ve özellikle bize destek olanlara teşekkür ediyorum. Güveninizi onurlandıracağız. Çoğulcu, ekolojik, birleştirici, özverili solun yeniden yapılanması için yarın sabahtan itibaren yorulmadan çalışmaya başlayacağız Halkımızın Meclis’te böyle bir sola hiç bu kadar ihtiyacı olmamıştı. Ve böyle bir Sol, Parlamento tarafından hiçbir zaman bu kadar özlenmeyecekti.”

SON ÇIKIŞ ANKETİNDE MİÇOTAKİS YİNE AÇIK ARA ÖNDE…

Saat 19.55 itibariyle yayınlanan son çıkış anketine göre, Kiryakos Miçotakis partisi yüzde 39-42, Aleksis Çipras liderliğindeki SYRIZA yüzde 16,3-19,3 oranında oy alması bekleniyor. Oy oranlarını arttıran PASOK-KINAL’in ise yüzde 11,2-13,2 oranında oy alması bekleniyor. KKE ise yüzde 6.5-8,5 oranında dördüncü sırada yer alırken Eski Altın Şafak Milletvekili İlias Kasidiaris’in desteklediğini açıkladığı Spartalılar Partisi ise yüzde 4-6 oy oranıyla meclise girebilecek.

Altın Şafak Yunan yargısı tarafından suç örgütü kabul edilmiş, Kasidiaris de bu davadan hüküm giymişti.

İLK ÇIKIŞ ANKETİNE GÖRE MİÇOTAKİS ÖNDE
İlk çıkış anketine göre, sandıkların yüzde 80’i açıldı. İlk sonuçlara göre 9 partinin Meclis’e girdiği öğrenildi. İlk sonuçlar Kiryakos Miçotakis’in genel başkanı olduğu Yeni Demokrasi Partisinin önde olduğunu gösteriyor. İlk sonuçlara göre Yeni Demokrasi yüzde 40-44 arasında bir oy oranıyla seçimi kazanmas bekleniyor. Aleksis Çipras’ın lideri olduğu SYRIZA’nın ise yüzde 16,1-19,1 arasında bir oy oranı alması bekleniyor.

Öte yandan ana muhalefetteki SYRIZA’nın yerini PASOK-KINAL ittifakına bırakabileceği de görüşler arasında. PASOK geçmiş yıllara göre 21 Mayıs’taki seçimde oy oranını artırarak Meclis’te 41 koltuğa sahip olmuştu.

SEÇİM SİSTEMİ…

Yunanistan’da bu yıl ilk kez uygulanan seçim sistemine göre, sandıktan çıkan birinci partiye fazladan milletvekilliği verilmiyor ancak hükümet kurulamaması halinde ikinci kez sandığa gidildiğinde birinci partiye en az yüzde 25 oy almak kaydıyla, oy oranına göre 300 sandalyelik mecliste 20 ila 50 milletvekilliği ilave olarak veriliyor.

Böylelikle koalisyon arayışındaki çıkmaz, birinci partiye verilen destekle aşılmaya çalışılıyor.

Ülkede 21 Mayıs’ta düzenlenen genel seçimlerde hiçbir parti tek başına iktidara gelecek oy oranına sahip değilken Yeni Demokrasinin bu fırsatı sadece 5 sandalyeyle kaçırması, ikinci kez sandığa gidilmesine yol açtı…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com