Ana sayfa » Güncel » TİTAN DAHA DİBE ULAŞMADAN İÇE DOĞRU PATLADI, 5 YOLCUSU ANINDA ÖLDÜ!…

TİTAN DAHA DİBE ULAŞMADAN İÇE DOĞRU PATLADI, 5 YOLCUSU ANINDA ÖLDÜ!…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Dünyanın en ünlü gemisi Titanik, 1912 yılında bir buzdağına çarpmış ve Kuzey Atlantik Okyanusu’nun derinliklerine gömülmüştü. 1500’den fazla insanın ölümüne neden olan ve okyanus yüzeyinin 3800 metre altında bulunan gemi, günümüzde turistler tarafından da ziyaret edilebiliyordu.

Bu ziyaretlerin sonuncusunda ise dünya trajik bir haber aldı, Titanik bir kez daha dolaylı olarak ölümlere neden oldu. Titanik gezisinde kullanılan denizaltı, okyanusun derinliklerinde infilak etti, 5 kişi hayatını kaybetti. Peki, bu noktaya kadar nasıl varıldı, günler içinde Dünya bu olayla ilgili neler duydu?

Titan denizaltının trajik sonla biten son gezisi:

OceanGate adlı şirkete ait olan Titan denizaltı ve bu denizaltında yer alacak 5 kişinin hikâyesi, 16 Haziran 2023’te başladı. Titan, dalış yapacağı bölgeye götürülmek üzere MV Polar Prince araştırma gemisine bindirildi ve dalış alanına 17 Haziran’da vardı. Dalış, 18 Haziran’da yerel saat ile (ND) 09.30’da başladı.

Dalışın ilk 90 dakikası boyunca Titan, Polar Prince ile 15 dakikada bir iletişim kurdu. Ancak iletişim, 2 saat 15 dakikanın ardından kesildi. Titan’ın 16.30’da suyun gezisini tamamlamış bir şekilde yüzeyine çıkması planlanıyordu.

Dalış alanı, Kanada’nın Newfoundland kıyılarından 740 kilometre uzaklıktaydı. Polar Prince, saat 19.10’da ABD Sahil Güvenlik Teşkilatı’na kayıp bildiriminde bulundu.

Kayıp denizaltıyla ilgili bilinen ilk detaylar:

Denizaltında 5 kişinin en fazla 96 saat soluyabileceği kadar hava olduğu biliniyordu. Ancak denizaltındaki yolcuların ve pilotun yaşayıp yaşamadıkları halen bilinmiyordu. ABD Sahil Güvenliği, Kanada Sahil Güvenlik birlikleriyle yaşam ihtimaline karşı arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyordu.

Tüm çalışmalar zorluklar altında ilerliyordu:
ABD ve Kanada birliklerinin her ikisinin de alandaki deniz araçları, özellikle derinliklerde arama kurtarmaya uygun araçlar değildi. Üstelik ABD, dalış konumunun kıyıya uzak olması, hava şartları, su sıcaklığı ve deniz koşullarının işleri zorlaştırdığını da belirtmişti.

Sivil bir gemi yardıma koştu:
20 Haziran’da ise bölgeye okyanus tabanına kablolar ve borular döşemekte kullanılan Deep Energy gemisi ulaştı. Gemide uzaktan kontrol edilebilen iki adet su aracı ve deniz tabanında kullanılabilecek diğer ekipmanlar bulunuyordu.

Bir ses duyuldu!…

Kazanın ikinci gününde, 20 Haziran’da umut veren bir gelişme yaşandı. Kanada’ya ait uçakların arama kurtarma çalışmaları sırasında 30 dakika aralıklarla suyun altından çarpma sesleri geldiği bildirdi.

Ancak umutlar tekrar tükendi. ABD Sahil Güvenliği, yapılan incelemelerde bir sonuç alamadıklarını, sesin kaynağının bilinmediğini ve Titanik enkazının bulunduğu noktadaki metal yığınlarından da gelmiş olabileceğini açıkladı.

Daha fazla gemi yardıma koşuyor:
21 Haziran günü Kanada’nın sonar yeteneklere sahip CCGS John Cabot gemisi ile Skandi Vinland ve Atlantic Merlin ticari gemileri de alana yardıma koştu. Alanda toplam 5 hava ve deniz aracı aktif arayıştaydı, 5 farklı aracın daha 24-48 saat içinde alana ulaşması bekleniyordu.

ABD Sahil Güvenlik sözcüsü ise düzenlenen basın toplantısında umutları dik tutmaya çalıştı. Çalışmaları “%100 arama ve kurtarma görevi” olarak değerlendirdi. Ancak 21 Haziran gününde de bir sonuç elde edilemedi.

En sonunda okyanus tabanına bir araç indirilebildi:

22 Haziran günü çalışmalar kapsamında ilk kez uzaktan kontrol edilen bir deniz aracı, tabana indirildi. Araç ile denizaltının arayışına başlandı. Söz konusu araç, Kanada’nın Horizon Arctic gemisinden indirilen “Odysseus 6k” idi. Bu araçla birlikte Fransa2nın L’Atalante gemisinden de “Victor 6000” su altı aracı denize indirildi.

Ve çalışmalar nihayet sonuç verdi. Ancak durum olumsuzdu. ABD Sahil Güvenliği, Titanik yakınlarında bir enkaz tespit etti. Enkaz, Odysseus 6k aracı tarafından arayışının 5. saatinde bulundu. Kısa süre sonra yapılan basın toplantısında da gerçekler paylaşıldı.

Araç, daha okyanus tabanına ulaşmadan içine doğru patlamış, 5 kişi olay anında hayatını kaybetmişti…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com