Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » Sosyal Medyadaki: “ABD Ordusunun Yapay Zekâ Destekli Drone’u, Operatörünü Öldürdü” İddiası Doğru mu?…

Sosyal Medyadaki: “ABD Ordusunun Yapay Zekâ Destekli Drone’u, Operatörünü Öldürdü” İddiası Doğru mu?…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Son zamanlarda sosyal medyada, ABD ordusuna ait yapay zekâ destekli bir drone’un simülasyon sırasında operatörüne karşı çıkarak onu öldürdüğüne dair iddialar dolaşmaya başladı. Ancak bugün gelen açıklamalarda bunun tamamen bir yanlış anlaşılma olduğu görüldü.

Bu iddianın çıkışı, ABD Hava Kuvvetleri’nden Albay Tucker Hamilton’ın geçtiğimiz haftalardaki bir konferansta yaptığı açıklamalara dayanıyor. Teknolojinin tahmin edilemez oluşuna dikkat çeken Hamilton, bu sırada örnek olarak bir uçuş simülasyonundan bahsetti. Hamilton, bu testte, düşman tesisini yok etmekle görevli bir yapay zekâ destekli drone’un, operatörünün görevi iptal etme yönündeki son emrini reddettiğini söyledikten sonra, “Peki ne yaptı? Operatörünü öldürdü. Çünkü o kişi onu amacına ulaşmaktan alıkoyuyordu” ifadelerini kullandı.

Hamilton, açıklamasının varsayımsal olduğunu belirterek yanlış anlaşıldığını duyurdu…

Hâliyle bu açıklama büyük yankı uyandırarak gerçek bir simülasyonunun sonucuymuş gibi anlaşıldı. Ancak Hamilton, bugün yaptığı açıklamada anlattığı şeyin yanlış anlaşıldığını, bunun tamamen varsayımsal bir “düşünce deneyi” olduğunu ifade etti. Yani bu hikâyenin gerçekten yaşanan bir teste dayanmadığını duyurdu.

Hamilton, yaptığı açıklamada “Bu deneyi asla yapmadık” ifadelerini kullanırken yapay zekânın riskleri konusunda şunları ekledi: “Tamamen varsayımsal bir örnek olmasına rağmen bu durum, yapay zekânın gerçek dünya için oluşturduğu zorlukları göstermektedir.”

Öte yandan Hava Kuvvetleri’nden Ann Stefanek de Business Insider’a yaptığı bir açıklamada böyle bir olayın gerçekleşmediğini doğruladı: “Hava Kuvvetleri, bu tür bir yapay zekâ drone simülasyonu yürütmedi ve teknolojinin etik ve sorumlu kullanımına bağlı kalmaya devam ediyor. Albayın açıklamalarının bağlam dışına çıkarıldığı anlaşılıyor…”

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com