Ana sayfa » Güncel » TÜİK’TEN DİKKAT ÇEKEN DOĞALGAZ HESAPLAMA KARARI!…

TÜİK’TEN DİKKAT ÇEKEN DOĞALGAZ HESAPLAMA KARARI!…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayı enflasyon verilerini hesaplarken hükümetin doğalgazı ücretsiz dağıttığını göze alacağını, bu uygulamanın da enflasyonu düşürücü “kuvvetli bir etki yaratacağı” uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesinde vaatleri arasında doğalgazın Mayıs ayında ücretsiz dağıtılması ve gelecek yıl Mayıs ayına kadar her hanenin tükettiği 25 m3 doğalgazdan ücret alınmaması bulunuyordu.

TÜİK tarafından dün akşam yapılan açıklamada, Avrupa Birliği istatistik kurumu Eurostat’ın kararlarına atıfta bulunularak, “2023 yılı Mayıs ayı TÜFE hesaplamaları kapsamında doğalgaz için ‘sıfır fiyat’ (zero price) yöntemi uygulanacaktır” denildi. Açıklamada ayrıca 25 m3 doğalgazdan ücret alınmamasının da hesaplamalara yansıtılacağı ifade edildi.

TÜİK bu uygulamanın tahmini etkisi hakkında da bilgi vererek, “2023 yılı Mayıs ayında aşağı yönlü kuvvetli bir etki yaratacağı, ancak doğalgaz tüketim miktarının artmasına paralel olarak özellikle yılsonuna doğru bu etkinin kuvvetli ve yukarı yönlü olacağı öngörülmektedir” dedi.

Enflasyonu ne kadar etkiler?

Enflasyon hesaplamasında doğalgazın yüzde 2,9 ağırlığı bulunuyor. Mayıs enflasyonu 5 Haziran Pazartesi günü açıklanacak.

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Hakan Kara, Twitter’daki paylaşımında enflasyonun Mayıs ayında sıfır veya hafif negatif olarak gerçekleşebileceğini ifade ederek, “Tahminen aylık enflasyonu yaklaşık 2,4 puan aşağı çeker” dedi…

(REUTERS)

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com