Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » Çin, 2030’dan Önce Ay’a Astronot Gönderecek…

Çin, 2030’dan Önce Ay’a Astronot Gönderecek…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Uzay yarışı, şirketler arasında olduğu kadar ülkeler arasında da hız kesmeden devam ediyor. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Artemis görevleri kapsamında en erken 2025 yılında astronotları Ay’a göndermek istiyordu.

Bugün ise uzay yarışında ABD ile yarışan Çin’den bir açıklama geldi. Çin İnsanlı Uzay Ajansı, Ay’a 2030 yılına kadar astronot göndereceklerini resmen açıkladı.

Ay yüzeyinde kısa süreliğine kalınması planlanıyor…

Ajansın yöneticilerinden Lin Xiqiang, bugün Jiuquan şehrinde düzenlenen bir konferansta ülkenin 2030’dan önce Ay’a insan gönderme hedefinin bulunduğunu duyurdu. Xiqiang, Çin’in Ay yüzeyinde kısa süreli kalmayı planladığını söylerken görevin insan-robot ortaklığında bir keşif olacağını da ekledi

Çin’in bu hamleleriyle ABD ve Çin arasındaki uzay yarışı daha da kızışmaya başladı. Her iki ülkenin de Ay’da koloni kurma planları bulunuyor. Çin de bugünkü planlarıyla ABD ve Rusya gibi dişli rakiplerine yetişmede kararlı gibi görünüyor. Ülke, yıllar içinde Ay’dan örnek getirme, Mars görevleri ve Tiangong istasyonu gibi başarılı işlere imza atıyordu.

Tiangong istasyonu büyüyecek…

Bunun yanı sıra Çin, Tiangong Uzay İstasyonu’na gönderilecek yeni mürettebatı da tanıttı. 30 Mayıs’ta Shenzou 16 aracıyla istasyona gönderilecek olan 3 kişiden oluşan mürettebatın biri ilk kez bir sivil olacak. Bu kişi, önde gelen havacılık enstitülerinden birinde profesör olan Gui Haicho olacak.

Çin ayrıca, Tiangong istasyonunu genişletmek istediğini de ekledi. Lin Xiqiang’ın açıklamasına göre dördüncü bir modül, bilimsel deneylere desteği ilerletmek ve mürettebata daha iyi çalışma ve yaşam koşulları sağlamak için “uygun” zamanda eklenecek. İstasyon, normalde 3 bölümden oluşacak şekilde planlanmıştı.

Üçüncü ve son modül de Kasım 2022’de yörüngeye fırlatılarak istasyona eklemişti. Ancak bugünkü açıklama Tiangong’un daha da büyüyeceğini ortaya koydu…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com