Ana sayfa » Güncel » SGK VE BAĞ-KUR EMEKLİSİNİN MAAŞLARINDA DEV KAYIP!…

SGK VE BAĞ-KUR EMEKLİSİNİN MAAŞLARINDA DEV KAYIP!…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) nisan ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) nisan ayında yüzde 4.86 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı yüzde 105,19 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan nisan ayı enflasyon verilerine göre ise, nisan ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 2,39 arttı, yıllık bazda TÜFE yüzde 43,68 oldu.

ENAG’A GÖRE MEMUR VE EMEKLİ ZAM ORANI…

ENAG, yıllık enflasyon oranını yüzde 105,19 olarak açıklarken, yılın ilk çeyreğinde enflasyon oranı ise yüzde 29,27 oldu.

TÜİK’E GÖRE MEMUR VE EMEKLİ ZAM ORANI…

TÜİK’in nisan ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından yılın ilk 4 ayına göre, SGK ve Bağ-Kur emeklisi için zam oranı yüzde 15,21 olurken, memur ve memur emeklisi için bu oran yüzde 13,08 olarak hesaplandı.

SGK VE BAĞ-KUR EMEKLİSİNİN MAAŞLARINDA DEV KAYIP…

BÖylece, TÜİK ve ENAG’ın enflasyon rakamları arasındaki makas dikkat çekerken, ENAG’a göre yılın ilk dört ayında SGK ve Bağ-Kur emeklisinin zam kaybı yüzde 14,06 oldu.

MEMUR VE EMEKLİNİN MAAŞ ZAM KAYBI DA ARTTI…

ENAG’a göre; memur ve memur emeklisi için zam kaybı ise, yüzde 16,19 oldu.

6 AYLIK ZAM ORANINDA KAYIP NETLEŞTİ…

Konuya ilişkin sosyal medyada paylaşımda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı (SGK) Özgür Erdursun, “Nisan ayı TÜİK enflasyonu yüzde 2,29 ENAG enflasyonu ise yüzde 4,86, Mayıs, Haziran ayı TÜİK enflasyonu aylık bu oranlarda açıklarsa memura, memur emeklilerine, SSK, Bağ-Kur emeklilerine 1 Temmuz’da ortalama yüzde 22,85 zam (enflasyon farkı) verilir… ENAG’a göre ise yüzde 43,61 zam verilmesi gerekir” dedi.

“YOKSULLAŞIYORUZ”

Erdursun, “Gelirimiz TÜİK enflasyonuna göre harcamalarımız gerçek enflasyona göre belirlendiği için yoksullaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

REFAH PAYI GÜNDEMDE…

Öte yandan emekli ve memur zammı için enflasyon rakamları belirleyici olurken, gündemde refah payı verilmesi yer almaya başladı.

Emekli ve memur maaşlarına refah payı verilerek maaşlarda düzenleme yapılacağına ilişkin konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan emeklilere refah payı verecek bir düzenleme üzerinde de çalışıyoruz” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise, “Asgari ücret yılda 1 kez düzenliyor. Ama enflasyondan ötürü 6 ayda bir düzenledik. 8 bin 500 liranın reel etkisini Temmuz’da değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum” derken emekli maaşları içinse refah payı verilecek” ifadelerini kullandı.

MEMURA SEYYANEN ZAM…

Ocak 2023 zam döneminde refah payı ile maaşlarına yüzde 30 artış yapılan memurlar için Ankara kulislerinde seyyanen zam için rakam konuşulmaya başlandı. Buna göre, memurlara 2 ila 3 bin lira arasında seyyanan zam yapılmasının gündemde olduğu belirtildi.

MEMURLARIN TOPLU SÖZLEŞME ZAMMINA DA DÜZENLEME…

Memurların Temmuz 2023 döneminde yüzde 6 düzeyinde düşük kalan toplu sözleşme zammının da iyileştirilmesi gündemde. Memurların yüzde 6 düzeyindeki toplu sözleşme zammının yüzde 10’a tamamlanması öngörülüyor. Görüşmeler ise 1 Ağustos’ta başlayacak.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞINDA 6 AYLIK ENFLASYON HESAPLANIYOR

Söz konusu maaşlar hesaplanırken, memur ve memur emeklilerinin bir önceki 6 aylık dönemde aldığı toplu sözleşmeden doğan artış 6 aylık enflasyondan çıkarılıyor ve yeni alınacak zam oranı ekleniyor. Bunun yeni dönemde rakamsal olarak memur ve memur emeklisinin alacağı artış oranı ortaya çıkarılıyor…

Gerçek Gündem

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com