Ana sayfa » Güncel » “SEÇİMLERİN 14 MAYIS’TA BİTTİĞİ BİR TABLO SÖZ KONUSU OLABİLİR…”

“SEÇİMLERİN 14 MAYIS’TA BİTTİĞİ BİR TABLO SÖZ KONUSU OLABİLİR…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Yöneylem Araştırma, 27-30 Nisan 2023 tarihleri arasında yaptığı anket çalışmasının sonuçlarını açıkladı.

Buna göre kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldıktan sonra AKP’nin oyunun 35,2 olduğu görülüyor.

İkinci parti olan CHP’nin oyu ise 30,7 olarak ölçüldü.

Yeşil Sol Partinin oyu yüzde 9,3 olarak görülürken İYİ Parti yüzde 9,8, MHP’nin ise oyu yüzde 6,3 olarak ölçüldü.

Ankete göre Türkiye İşçi Partisi de 3,6 bandında görülüyor. Yöneylem’in araştırmasına göre Cumhurbaşkanlığı seçimi ise ikinci tura kalıyor.

Millet İttifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu 48,6 ile birinci durumdayken Erdoğan’ın oyu da 42,5 olarak ölçüldü.

Ankete göre Sinan Oğan 5,2, Muharrem İnce de 3,7 oy alıyor.

Sonuçları değerlendiren Yöneylem Genel Koordinatörü Derya Kömürcü, “14 Mayıs seçimleri, seçmenler tarafından öncelikli olarak bir cumhurbaşkanlığı seçimi, hatta onun da ötesinde bir rejim referandumu gibi algılanıyor. Seçmenler, cumhurbaşkanlığı seçimi üzerine çok daha fazla kafa yorarken, partiler alanına ilgisizliklerini sürdürüyor.

Bu yüzden milletvekili seçimine dair ölçümlerde kararsız ve oy kullanmayacak seçmen oranları cumhurbaşkanlığı seçimine göre çok daha yüksek çıkıyor. Partiler alanına dair seçmende gözlemlenen bu kayıtsızlığın seçimin milletvekilliği ayağında bazı sürprizleri de beraberinde getirmesini bekleyebiliriz” dedi.

14 MAYIS’TA BİTECEK TABLO NASIL OLUŞUR?…

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kömürcü, “Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’ın birkaç puan önünde olduğu oy tablosu devam ediyor. Bu durumun seçimin ilk turda sonuçlanmasını sağlayacak bir gelişmeye evrilebileceğine dair işaretler de var. Muharrem İnce’ye olan destek düşerken Sinan Oğan’ı destekleyenler artıyor. Kılıçdaroğlu, bu iki adayı destekleyenlerin yaklaşık olarak üçte birinin oyunu almayı başarabilirse seçimlerin 14 Mayıs’ta bittiği bir tablo söz konusu olabilir” ifadelerini kullandı.

“AKP’NİN PROJELERİ KATKI SAĞLAMADI”

AKP’nin oy oranında son 4 ayda yatay bir seyir gözlendiğini ifade eden Kömürcü “Deprem sonrasında iktidara yönelik eleştirilerin seçmenlerin AK Partiye yaklaşımında radikal bir fark yaratmadığını, ancak kampanya sürecinde ortaya konan vaat ve projelerin de ekstra bir katkı sağlamadığını ifade edebiliriz. Buna karşın MHP’nin kendi ismi ve logosuyla seçime girme kararıyla birlikte AK Parti içinde yer alan milliyetçi seçmenlerin bir kısmını kendine çekmeyi başarmasını bekleyebiliriz.” dedi.

Kömürcü, “Son on gün içinde MHP’nin oy oranında bir artış yaşanabilir, ancak bu artışın ağırlıklı olarak AK Parti seçmenleri içinden geçişle gerçekleşmesi muhtemeldir” diye konuştu.

Memleket Partisinin mart ayı içinde kazandığı oyları hızla kaybettiğini söyleyen Kömürcü buna karşılık Türkiye İşçi Partisine yönelik ilginin artarak devam ettiğini de ifade etti…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com