Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » Eğer Dünya Dışı Yaşam Varsa, Gönderdiğimiz Mesajların İlk Cevaplanma Tarihi 2029 Olabilir…”

Eğer Dünya Dışı Yaşam Varsa, Gönderdiğimiz Mesajların İlk Cevaplanma Tarihi 2029 Olabilir…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Bilim insanları 1960’lı yıllardan bu yana bilinçli olarak uzaya radyo mesajları gönderiyor. Bu mesajların ilki, 1962 yılında gönderilen ‘Morse Message’ olmuştu. Fakat gönderilen her sinyal, potansiyel varlıklara insanlık hakkında bilgi sunmuyor.

Elbette ki bu direkt olarak olası Dünya dışı yaşama gönderilen mesajlar dışında ilk radyo yayınından bu yana oluşturduğumuz tüm radyo sinyalleri de uzayda yolculuğuna devam ediyor. Peki, bu kadar radyo sinyali göndermişken ilk geri dönüşü ne zaman alabiliriz? Bu sorunun cevabı, yeni bir araştırmayla verildi.

İlk geri dönüş mesajı en erken 2029’da Dünya’ya ulaşabilir:

Publications of the Astronomical Society of the Pacific’de yayımlanan yeni araştırma, uzaylılardan gelebilecek olası bir geri dönüşün en erken 2029 yılında alınabileceğini ortaya koydu. İlk geri dönüşün de Pioneer 10 uzay aracına gönderilen radyo mesajlarına cevap olabileceği kaydedildi.

Elbette bu cevabın arkasında bilimsel hesaplamalar yer alıyordu. Pioneer 10’a gönderilen radyo mesajları, 2002 yılında Dünya’dan 27 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir beyaz cücenin yanından geçmişti. Bu sistem veya yol üzerindeki diğer gök cisimlerinden gönderilen bir mesajın Dünya’ya ulaşma süresine göre cevap verildi.

Diğer olası geri dönüş alınabilecek mesajlar ise 2007 yılında iki farklı yıldızın yakınından geçen, 1980 ve 1983 yıllarında Voyager 2 aracına gönderilen mesajlardı. Bu mesajlara en yakın geri dönüşün ise 2030 yılında Dünya’ya ulaşacağı hesaplandı.

Geri dönüş gönderilmiş olsa da bunları tespit edememe olasılığımız da var:

Uzaydaki varlıklar bize bir şekilde geri dönüş sinyali göndermiş olsa da gök bilimci Macy Huston’a göre bu mesajları tespit edememe olasılığımız da bulunuyor. Mesajları tespit etmemiz, var olan teknolojimiz ve geri dönüş sinyalinin ne kadar güçlü olduğu başta olmak üzere pek çok faktöre bağlı olacak…

Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com