Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » James Webb Uzay Teleskobunun, Bazı Galaksileri Bildiğimizden Farklı Şekilde Görüntülemesi Ne Anlama Geliyor…”

James Webb Uzay Teleskobunun, Bazı Galaksileri Bildiğimizden Farklı Şekilde Görüntülemesi Ne Anlama Geliyor…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-NASA’nın yeni teleskobu, evrenin başlangıcından beri var olan altı dev gökadanın görüntülerini yakaladı. Bu gökadaların Samanyolu’ndan daha büyük ve gelişmiş olduğu ortaya çıktı. Bu keşif, daha önce yapılan çalışmaları da destekliyor.

Bilim insanları, bu gökadaların nasıl oluştuğunu anlamak için bir stres testi uyguladılar. Bu test, evren hakkında bildiklerimizi açıklayabilecek yeni bir şey bulmamız gerektiğini gösterdi, en azından bilim insanları öyle söylüyor.

“Belki de evren, Büyük Patlama’dan sonra düşündüğümüzden daha hızlı genişliyor”

Nature Astronomy dergisinde yayınlanan bir makalenin yazarı ve Texas Üniversitesi’nden Profesör olan Mike Boylan-Kolchin, bu konuda şöyle diyor: “Bu gökadaların kütlesi doğruysa, bilmediğimiz bir şeyler var demektir. Galaksi oluşumu veya kozmoloji ile ilgili yeni bir fikre ihtiyacımız var. Belki de evren, Büyük Patlama’dan sonra düşündüğümüzden daha hızlı genişliyor ve bu da yeni güçler ve parçacıklar anlamına geliyor.”

Profesör Boylan-Kolchin’in makalesi “Yüksek kırmızıya kayması olan galaksi adaylarıyla ΛCDM’yi stres testi” başlığını taşıyor. ΛCDM, karanlık enerji ve soğuk karanlık maddeyi içeren kozmolojinin standart modelidir.

Gözlemlenen gökadaların sıradışı olmaları, gazlarının çoğunu yıldızlara dönüştürmüş olmalarından kaynaklanıyor. Normalde galaksiler gazlarının sadece %10’unu yıldızlara dönüştürür. Bu durum, teorik olarak mümkün olsa da beklenmedik bir sapmadır.

Biz insan ırkı olarak bilimde ne kadar ilerlediğimizi düşünsek de evren, henüz hiçbir şeye hazır olmadığımızı tekrar tekrar vuruyor…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com