Ana sayfa » Güncel » JP MORGAN’DAN SEÇİM SONRASI DOLAR-FAİZ YORUMU…

JP MORGAN’DAN SEÇİM SONRASI DOLAR-FAİZ YORUMU…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düşük faiz istemi ve üretim ve ihracatla birlikte cari dengede fazla verilmesini öngören ekonomik planına göre, cari dengede fazla verilmesiyle ülkeye giren döviz miktarındaki artışla enflasyonun düşürülmesi hedefleniyordu.

Erdoğan’ın ekonomik planı sonrası Merkez Bankası art arda faiz indirimi yaparak politika faizini yüzde 19’dan yüzde 8,5’a indirdi. Faiz indirimiyle birlikte enflasyon ve kur krizi patlak verirken, kur korumalı mevduat sistemiyle döviz kuru dizginlenmek istendi.

Yaşanan kur kriziyle birlikte dolar/TL tarihi zirvesine yükselirken, Türkiye, 14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için sandığa gitmeye hazırlanıyor. 14 Mayıs seçimleri öncesi yabancı bankaların seçim sonrasına yönelik dolar/TL analizlerine de yenisi eklendi.

“MAKRO DÜZENLEME KAÇINILMAZ”

ABD’nin en büyük bankası JPMorgan analistleri Anelka’nın Christovova ve “Türkiye: 14 Mayıs’taki seçimlerin piyasa etkileri” adlı raporda seçim sonucundan bağımsız politika değişim beklentileri öne çıktı. Açıklamada sonuçtan bağımsız olarak 2023’ün ikinci yarısında makro düzenleme gerekliliğinin kaçınılmaz olduğu belirtildi.

POLİTİKA FAİZİNDE YÜKSELİŞ BEKLENTİSİ…

Merkez Bankası’nın ortodoks politikalara dönülmesi durumunda yılın 3. çeyreğinde politika faizini yüzde 8,5’ten yüzde 30’a yükseltmesini bekleyen analistler “Faizin yüzde 40’a yükselme ihtimali de dışlanamaz. 3. çeyrekte yeterli faiz artışı olmazsa makro dengesizlikler artabilir ve daha fazla faiz artışını gerektirebilir” denildi.

DOLAR/TL TAHMİNİ…

Seçim sonrası senaryolarında ortodoks politikalara dönülse dahi yüksek volatilite nedeniyle TL’de değer kaybı beklediklerini belirten kurum analistleri, şirketlerin Döviz talebi ve Merkez Bankası’nın rezervlerini artırma hedefi gibi etkilerle Dolar/TL ’de 24-25 seviyelerinin görülebileceğini bildirdi.

MERKEZ BANKASI YIL SONU DOLAR/TL TAHMİNİ…

Öte yandan Merkez Bankası yıl sonu dolar/TL beklentisi 22,83’ten 22,91’e yükseldi. 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi 23,10’dan 23,52’ye çıktı.

Ayrıca Bank of America ekonomistleri Zümrüt İmamoğlu, Merveille Paja, David Hauner ve Mikhail Liluashvili imzalı rapora göre; gerçekleşen cari denge rakamlarının uzun vadeli normlar ile kıyaslandığı banka modelinin dolar/TL ’nin adil değerini 24 seviyesi olarak gösterdiği belirtildi…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com