Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » İNSANOĞLU’NUN 8 YIL SÜRECEK JÜPİTER YOLCULUĞU BAŞLADI…

İNSANOĞLU’NUN 8 YIL SÜRECEK JÜPİTER YOLCULUĞU BAŞLADI…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter ve uyduları, 2016’den bu yana NASA’nın Juno uzay aracı tarafından gözlemleniyor. 2011’de fırlatılan ve 2016’da Jüpiter yörüngesine giriş yapan Juno, dev gezegenden ve uydularından etkileyici görüntüler göndermeyi başardı.

Fakat çok yakında Juno, Jüpiter çevresinde bir insan yapımı uydu arkadaşına daha kavuşacak. Avrupa Uzay Ajansı, uzun süredir planladığı ‘JUICE’ uzay görevini başlattı.

Açılımı “Jupiter Icy Moons Explorer (Jüpiter Buzlu Uydu Kaşifi)” olan JUICE uzay aracı, havacılık devi Airbus tarafından geliştirildi. JUICE görevi, 13 Avrupa ülkesi ile birlikte ABD, Japonya ve İsrail tarafından ortak yürütülecek.

JUICE görevi, aslında 11 yıldan beri planlanan bir görev idi. COVID19 pandemisi ile görevin gidişatı olumsuz etkilense de artık başlangıç tarihi geldi çattı. Uzay aracı, Ariane 5 roketiyle uzaya taşınacak ve Jüpiter’e doğru 8 yıl sürecek uzun bir yolculuğa çıkacak.

JUICE görevi, Avrupa Uzay Ajansı’nın “Cosmic Vision” programının bir parçası olacak. Bir milyar euro kaynak ayrılan görev programının amaçları şu şekilde paylaşılmıştı:

Gezegenlerin nasıl meydana geldiğini öğrenmek
Güneş Sistemi’nin nasıl çalıştığını öğrenmek
Evrendeki temel fizik yasalarını keşfetmek
Günümüz evreninin nasıl meydana geldiğini ve nelerden oluştuğunu öğrenmek.

JUICE görevi, bu soruların ilkine ve sonuncusuna bir cevap arayışında olacak. Üstelik Jüpiter’e yolculuğu boyunca sadece Jüpiter’e odaklı hareket etmeyecek. Bu yolculukta dört farklı gezegen ve uyduyu da ziyaret edecek.

JUICE uzay aracı, yolculuğu boyunca fazlasıyla ekstrem koşullara da dayanmak zorunda olacak. Uzay aracı, 250 dereceden -230 dereceye kadar sıcaklıklara maruz kalacak.

Uzay aracı, Jüpiter ve çevresinde yapacağı gözlemlerin birçoğunda Fransa ve İtalya’nın geliştirdiği “Moons and Jupiter Imaging Spectrometer” ekipmanından faydalanacak. Ekipman, Jüpiter uydularının fiziko-kimyasal bileşimlerini öğrenmemizi sağlayacak, uydular üzerindeki buz ve su tabakaları hakkında detaylar sunacak…

Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com