Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » Bitkilerin Yüzde 100 Doğal Elektrik Kaynağı Olduğu Ortaya Çıktı!…

Bitkilerin Yüzde 100 Doğal Elektrik Kaynağı Olduğu Ortaya Çıktı!…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Bitkiler, daha çok gezegenimiz için oksijen kaynağı olarak bilinirler. Ancak durumun bundan ibaret olmadığı ortaya çıktı. ACS Applied Materials & Interfaces isimli akademik dergide yayımlanan yeni bir araştırma, bitkilerin elektrik kaynağı olarak da kullanılabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre yeşil bir bitki, fotosentez yaptığı her an elektrik üretimine de yardımcı olabilir.

Elektriği en temelinde elektronlar bulunmaktadır. Elektronların hareketi, elektriği oluşturur. Ancak elektronlar sadece elektrikle ilgili değil. Tüm canlılar, vücut döngülerinde elektronları kullanmaktadır. İşte bilim insanları da tam olarak buradan yola çıktılar. Karbondioksit ve suyun ışık ile birleşip, oksijen ve şekere dönüşmesi (fotosentez) sırasındaki elektron aktarımlarını inceleyen bilim insanları, bitkilerin “biyo-güneş pili” olarak da kullanılabileceği sonucuna ulaştılar.

Peki bu nasıl mümkün oluyor?…

Araştırma için buz çiçeği bitkilerini kullanan bilim insanları, yapraklardan bir tanesine anot (demir) ve katot (platin) uç yerleştirdiler. Oluşan devre üzerinde ölçüm yapan uzmanlar, bu düzeneğin 0,28 Volt olduğunu gördüler. Buz çiçeği, fotosentez yaptığı süre boyunca akım üretmeye devam etti.

0,28 Volt enerji, normal koşullarda yeterli bir elektrik gerilimi değil. Ancak bilim insanları, bunun sadece tek bir yapraktan elde edilen sonuç olduğunun altını çiziyorlar. Eğer birden çok yaprak ile böyle bir düzenek kurulursa, ortaya çıkan gerilim giderek artacak ve bazı elektronik ürünler için gerekli olan güce ulaşılabilecekti.

Araştırmacılar, tek bir yaprak ile yapılan bu araştırmanın gelecekte hayata geçirilecek projeler için altyapı oluşturacağını söylüyorlar. Eğer bu yöntemin yeterince verimli olduğu anlaşılırsa, gelecekte sadece bitkiler yardımıyla şarj edilen elektrikli arabalar görmeye başlayabiliriz….

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com