Ana sayfa » Güncel » TİKTOK CEO’SU İFADE VERDİ, ABD TİKTOK’U YASAKLAMAYA HAZIRLANIYOR!…

TİKTOK CEO’SU İFADE VERDİ, ABD TİKTOK’U YASAKLAMAYA HAZIRLANIYOR!…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-TikTok, kullanıcı verilerinin Çin’e aktarıldığı iddiaları nedeniyle son zamanlarda büyük baskı altındaydı. Öyle ki ABD, Kanada, Avrupa Birliği, Birleşik Krallık ve Yeni Zelanda gibi yerler popüler platformun, resmi telefonlarda kullanılmasını yasaklamıştı.

Bugün ise TikTok CEO’su Shou Zi Chew, ABD Kongresi’ne konuya ilişkin ifade vermeye çağrılmıştı. Platformun ABD’de yasakla karşı karşıya kalma ihtimali sürerken bugün bir rapor yayınlandı. Bernstein araştırma firmasının paylaştığı analiz, olası yasağın diğer teknoloji devlerine etkisi hakkında tahminlerde bulunuyor.

TikTok’a ABD’de yasak gelirse Alphabet, Snap ve Meta hisseleri sıçrayabilir…

Bernstein’in analizine göre TikTok, ABD’de geniş çaplı bir yasakla karşı karşıya kalırsa üç Amerikan teknoloji şirketi 431 milyar dolarlık dev bir piyasa değeri elde edebilir. Bu şirketler de; Google’ın çatı şirketi Alphabet, Snapchat’in çatı şirketi Snap ve Instagram, WhatsApp ve Facebook gibi platformların ana şirketi Meta.

Analiz, ABD TikTok’a karşı hamle yapmaya devam ederse bu şirketlerin hisselerinde büyük sıçramalar olabileceğini ön görüyor. Buna göre, TikTok benzeri bir hizmet olan YouTube Shorts’un sahibi Alphabetin, hisseleri yasak olursa %20 artabilir. Benzer bir durumda Reels’in sahibi Meta’nınkilerde %30’luk artış, Snapchat Spotlight hizmetinin sahibi Snap’te ise %50’ye varan bir sıçrama görülebilir.

Bu kazançların da Alphabet, Meta ve Snap için sırasıyla 276 milyar dolar, 155 milyar dolar ve 9 milyar dolarlık piyasa değeri artışlarını temsil edeceği belirtiliyor. Üç hisse de, TikTok’un bugün Kongre’de ifade vermesiyle %3 oranında arttı. Forbes’un aktardığına göre Bernstein’in analizi, Çin ve Hindistan’da daha önce yaşanan yasaklardan elde edilen verilere dayanıyor. Buradaki verilerin hepsinin Bernstein’in analizine dayandığını, herhangi bir yatırım tavsiyesi olmadığını ekleyelim.

Bunlara ek olarak yatırım bankası Wedbush’tan analist, Dan Ives da dün TikTok yasağının Snap ve Meta’ya yararlı olabileceğini belirtmişti. Ayrıca; yasağın, teknoloji sektöründe çok geniş çapta bir etkisinin olabileceğine vurgu yapmış ve Çin – ABD gerilimini artıracağını söylemişti.

TikTok CEO’su ABD Kongresi’nde ifade veriyor…

En başta da söylediğimiz gibi TikTok CEO’su Shou Zi Chew, bugün artan şüpheler ve yasak ihtimali hakkında ABD Kongresi’nde ifade veriyor. CEO’nun ifadesi şu sıralarda hâlen devam ederken yetkililer, platformu eleştiriyor ve bazı sorular yöneltiyor.

Chew, şu ana kadarki açıklamalarında TikTok’un ana şirketi ByteDance’in Çin hükümeti tarafından kontrol edilmediğini söylerken ulusal güvenlik kaygılarını ciddiye aldıklarını aktardı. Bunun yanı sıra diğer teknoloji devlerinden daha fazla veri toplamadıklarını ve bilgileri satmadıklarını savundu. Chew, Şeffaf olmak istediklerini söyleyen Chew, CEO’luk sürecinde Çin hükümetiyle görüşmediğini de ekledi. 40 yaşındaki CEO, platformun veri kullanımı hakkındaki soruları cevaplamaya devam ediyor…

Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com