Ana sayfa » Güncel » Haluk Şahin-Sonuç Ufukta Göründü…

Haluk Şahin-Sonuç Ufukta Göründü…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Türkiye normal bir demokrasi olsaydı seçimi kimin kazanacağını değil, seçimden sonra yeni yönetimin neler yapacağını tartışıyor olurduk.

Çünkü Türkiye normal bir ülke olsaydı, güvenilir kaynakların yaptığı kamuoyu araştırmalarına bakarak 14 Mayıs’ta Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı seçileceğini yüksek sesle iddia edebilirdik.

Anket piyasasının nasıl bir panayır olduğunu biliyorum. Etrafta sahte bulgular resmi geçit yapıyor. Elbette onlara itibar edecek değİliz.

Tek araştırmaya da güvenemeyiz. O da zaten elde ettiği sonucun diyelim % art-eksi 2.5 hata payıyla %95 doğru olduğunu öne sürebilir. Yüzde 5 yanlış çıkabilirim der.

Ancaak… Usulüne göre yapılmış dört beş anketin ilan edilen sonuçları aynı şeyi söylüyorsa bunu ciddiye almanız gerekir.

Dünyanın belli başlı demokrasilerinde böyledir.

İstatistiğin ve Büyük Sayılar Yasası’nın kuralları Türkiye için de geçerlidir.

NASIL DEĞİŞİR?

Bu durum değişmez mi? Değişebilir, ama çok küçük olasılıktır.

Seçime yedi hafta kala 9-10 puan fark, kolay kolay kapanmaz. Tüm “hata payları” kaybeden taraftan yana olsa bile geriye kalan 5-6 puan da çabucak kapanmaz. Siyaset bilimcilerinin sık sık söyledikleri gibi kitleler o kadar kolay ve hızlı oy değiştirmezler.

Yani, bu bulgulara göre, 15 Mayıs sabahı görülecek sonuç ufukta belirginleşmiştir.

Sıra, “Peki sonra olacak?” sorusuna gelmiştir.

Normal demokratik ülkelerde bu büyüklükte oy kaymasının tek örneği 14 Mart 2004 yılında İspanya’da Jose Maria Aznar’ın seçimi kaybetmesidir. Aznar anketlerde öndeydi, ancak seçime üç gün kala Madrid tren istasyonundaki korkunç bombalamalar oldu ve seçimi kaybetti. Teröre tepki olarak son anda sert bir değişim olmuştu.

YENİ GÜNDEM…

Büyük depremler, afetler ve devam eden ekonomik krizden sonra sevgili yurdumuz için bu türden olasılıkları aklımdan geçirmek bile istemem. Bir kutlama yılı olması gereken 2023’te kısa sürede epik acılar çekilmiştir.

Umarım felaket kotamız dolmuştur.

Sıra Kılıçdaroğlu ve arkadaşlarının seçimden sonra ne yapacaklarını tartışmaya gelmiştir.

ABSTRACT…

Had Turkey been a normal democracy we would have been discussing not the forthcoming election but its aftermath. Recent poll findings print to a victory for Kemal Kılıçdaroğlu by a significant margin. Political scientists tell us that this is not likely to change abruptly, unless something big, like the Madrid train station explosions in 2004, happens. Heavens forbid! We have had our share of calamities. It is time we start talking about what happens after May 14…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com