Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » Bu Gezegen, Gezegenlerin Nasıl Oluştuğu Konusuna Yepyeni Bir Bakış Açısı Getirebilir…

Bu Gezegen, Gezegenlerin Nasıl Oluştuğu Konusuna Yepyeni Bir Bakış Açısı Getirebilir…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Uzayda keşifler devam ederken karşımıza çıkan yapılar sıklıkla beklenmedik ve dikkat çekici oluyor. Her ne kadar parlak nebulalar ya da yeni ortaya çıkan parlak yıldızlar büyük ilgi görse de, bazı yeni gezegen keşifleri bilim insanlarının daha fazla odağında yer alıyor.

Bu keşiflerden biri de HD 114082 b adlı gezegen. Bilim insanları, Jüpiter ile yakın boyutlara sahip olmasına rağmen 8 kat daha fazla kütleye sahip olan, bu haliyle Dünya’dan 2 kat daha yoğun bu gezegene “süper Jüpiter” adını veriyor.

Gezegenlerin oluşumuna yeni bir bakış açısı gerekiyor olabilir…

Güneş Sistemi’nden 310 milyon ışık yılı mesafede bulunan bu gezegen, Centaurus takımyıldızında yer alıyor. Güneş benzeri bir yıldızın yörüngesinde yer alan bu gezegen, kozmik ölçekte oldukça genç bir gezegen. Süper Jüpiter yalnızca 15 milyon yaşında. Karşılaştırma açısından Dünya, 4.6 milyar yaşında.

Astronomların boyutlarını ve kütlesini hesaplamayı başardığı bu gezegen, boyut ve kütle ölçümleri yapılabilen en genç gezegen de olmayı başardı. Ölçümlerin sonuçları ise en basit ifadeyle kafa karıştırıcı oldu.

Max Planck Astronomi Enstitüsü’nden Olga Zakhozhay ve ekibi tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre bu gezegen, genç bir gaz devinden 2-3 kat daha yoğun bir yapıya sahip. Bu da gaz devlerinin beklenmedik büyüklükte kayalıklı çekirdekleri olabileceği anlamına geiyor. Haliyle gezegenlerin oluşumuna dair teorileri de güncellemek gerekiyor…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com