Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » DÜNYA’DAN ORİON UZAY ARACINA MESAJ GÖNDERMEK İSTER MİSİNİZ?…

DÜNYA’DAN ORİON UZAY ARACINA MESAJ GÖNDERMEK İSTER MİSİNİZ?…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İnsanlığı yıllar sonra Ay’a geri götürecek Artemis görevlerinin ilki bazı aksaklıkların ardından yakın zamanda nihayet başladı. NASA, Artemis I görevi kapsamında ileride astronotları da taşıyacak olan Orion uzay aracını uydumuza gönderdi. Ay’a ulaşan araç, geçtiğimiz günlerde de yörüngedeki uçuşunu gerçekleştirmeyi başardı.

Ay’a koloni kurma ve diğer gezegenlere ulaşma planlarımızın ilk adımlarını atan Artemis I görevinin amacı, temel olarak SLS roketini ve Orion’un işlevselliğini insanları göndermeden önce test etmek. Ancak bu, gönderilen araçta başka şeylerin yer almadığı anlamına gelmiyor. Bunlardan biri de uzaya mesaj göndermemizi de sağlayan bir iPad.

Neden bir iPad uzaya gönderiliyor?…

Öncelikle görevle birlikte uzaya gönderilen şeylerden kısaca bir bahsedelim. NASA, farklı görevleri bulunan birkaç CubeSat’ı (uzay araştırmaları için kullanılan küçük nano uydular) uzaya gönderdi. Bunlardan bazıları Ay’ı, bazıları ise bize yakın asteroitleri incelemesi için gönderildi. Bahsettiğimiz iPad’te bu küçük uydulara ek olarak Artemis 1 göreviyle Ay’a doğru yol aldı.

Uzayda süzülen iPad, mürettebatı taşıyacak olan Orion kapsülünün içinde. Lockhead Martin ve Amazon’un işbirliğiyle geliştirilen ve Callisto ismi verilen bu projede tüketici teknolojisinin gelecekte uzay araçlarına nasıl entegre olabileceği göstermek isteniyor. Callisto’nun amacının uzayda insan-makine arayüzünü test etmek olduğunu söyleyebiliriz.

iPad’ten oluşan bu donanım, beklenenin aksine Apple’ın Siri yazılımını kullanmıyor, bunun yerine ortaklardan olan Amazon’un yapay zekâ destekli sesli asistanı Alexa’yı kullanıyor.

Callisto’nun amacını biraz daha açalım. Burada hedef, Alexa gibi bir sesli asistanın gelecekte astronotların işlerini nasıl kolaylaştırabileceğini ve uzay yolculuklarını nasıl daha verimli yapabileceğini görmek. Ayrıca proje için teknoloji şirketi Cisco ile ortaklık kurulduğunu, bu şirketin Webex hizmetinin de test edildiğini aktaralım. Bu ortaklıkta ise amaç, uzaydan görüntülü ve sesli konuşma yapılabilmesini sağlamak.

Uzmanlar, bunlara ek olarak Dünya’daki insanların da uzaya ulaşmasını sağlamak için bu iPad’e oldukça dikkat çeken bir özellik ekledi ve hepimizin uzayın derinliklerine mesaj göndermesine olanak tanıdı. Açıklamalara göre kapsülün içindeiPad’e gelen mesajlar, bir kamera ile yakalanacak ve tüm Callisto ekranı vasıtasıyla tüm dünyanın izlediği görevde paylaşılacak. Peki Ay’da seyahat eden Orion’a bu mesaj nasıl gönderilir? Gelin bakalım.

Orion’a nasıl mesaj gönderilir?…

Orion’un içindeki iPad’e mesaj göndermenin yolu oldukça kolay. Öncelikle deneyi yürüten Lockheed Martin’in sitesine buradaki bağlantıya tıklayarak ulaşmanız gerekiyor. Ardından ise sayfanın aşağısına gitmeniz ve ‘Callisto ile iletişime geç’ anlamına gelen ‘Communicate with Callisto’ bölümüne gelmeniz gerekiyor. Sonra ise maksimum 120 karakter olması gereken mesajınızı yazıp, alt tarafa ise isminizi ve e-posta adresinizi eklemeniz gerekiyor. Ayrıca mesajı App Store ve Play Store’dan indirilebilen Orion uygulaması yoluyla da göndermek mümkün.

Her mesajın görüntülenemeyeceğini de eklememiz gerek. Lockheed Martin, aşağılayıcı, ırkçı, cinsiyetçi ve diğer uygunsuz şeyleri içeren mesajların otomatik olarak engelleneceğini söylüyor. Ayrıca, telif hakkıyla korunan herhangi bir materyal içeren, bir kişiyi, ürünü, markayı vb. şeyleri destekleyen mesajların da reddedileceği belirtiliyor. Eğer mesajınız tüm şartları geçer ve yetkililer tarafından seçilirse, tarihi Artemis 1 görevinde Orion uzay aracında gösterilecek…

Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com