Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » Mars Fokurduyor, Yüzeyin Altında Magma Olabileceği Tespit Edildi!..

Mars Fokurduyor, Yüzeyin Altında Magma Olabileceği Tespit Edildi!..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Mars hakkında daha fazla bilgi edindikçe kızıl gezegenin geçmişte yaşanılabilir bir yer olduğu ve bir felaket sonrası şu anki hâline geldiği teorisi gerçekten güçleniyor. Zira bugüne kadar gezegenin geçmişte dünyamıza oldukça benzer yapıda olabileceğine dair pek çok çalışma yürütüldü.

Mars hakkındaki bir diğer önemli haber ise son dönemlerde elde edilen verilerle güçlenen ‘aktif volkanik yapı’ iddialarıydı. Yeni bir çalışma ise bu iddiaları epey güçlendirerek Mars yüzeyinin altında magma olabileceğini gösterdi. Üstelik bu magma kurumuş falan da değil, aktif ve fokurduyor. Gelin detaylarına bir göz atalım.

Mars depremleri, volkanik magma ihtimalini ortaya çıkardı…

NASA’nın InSight keşif aracından elde edilen veriler ışığında İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsünden (ETH Zürih) bilim insanları, Mars’ta gerçekleşen depremleri inceledi. Depremlerin incelenmesi ise Mars’ta bulunan geniş çapta dağılmış yüzey faylarının çoğunun sismik olarak aktif olmadığını ve sismisitenin çoğunlukla tek bir tektonik yapıdan kaynaklandığını gösterdi.

Cerberus Fossae isimli bu yapı aslında kızıl gezegende Cerberus bölgesinde kabuğu parçalayan fayların oluşturduğu bir dizi yarı paralel çatlaktan oluşuyor. Bölgedeki düşük frekansli sismik hareketlilik verilerini de inceleyen ekip ise 30-50 km derinlikte muhtemel bir sıcak, akışkan magma ve aktif volkanik hareket olabileceğini dile getiriyor.

Ayrıca aynı bölgenin etrafındaki görüntülerden ve elde edilen verilerden gelen bilgilere göre bu bölge Mars’ta yaşanan son aktif volkan patlamasının olduğu bölge olabilir. Araştırma ekibi, bölgede bulunan koyu renkli tozun volkanik hareket kalıntısı olduğunu ve bu kalıntıların yaklaşık 50 bin yıl öncesine tarihlenebileceğini ifade ediyor.

Araştırmanın en dikkat çekici sonucu ise ekip üyelerinden gelen şu açıklama oldu: ”Gördüklerimizin, bir zamanlar aktif olan bu volkanik bölgenin son kalıntıları olması veya magmanın şu anda doğuya doğru bir sonraki patlama yerine doğru hareket ediyor olması mümkün.” Yani belki de gelecekte Mars’ta büyük bir volkan patlaması görebiliriz, kim bilir…

Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com