Ana sayfa » Yerel » ALİAĞA’DA, AMASRA’DAKİ MADEN FACİASINDA YAŞAMINI YİTİREN EMEKÇİLER İÇİN BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI…

ALİAĞA’DA, AMASRA’DAKİ MADEN FACİASINDA YAŞAMINI YİTİREN EMEKÇİLER İÇİN BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu geçtiğimiz günlerde Bartın-Amasra’da meydana gelen maden faciasında yaşamını yitiren 41 maden emekçisi için basın açıklamasında bulundu. Demokrasi Meydanında okunan açıklama şöyle:

“Saygıdeğer Aliağalılar Kıymetli Basın Mensupları
 
Bugün toplanmamızın nedeni Amasra Türkiye Taş Kömürü işletmelerinde    Ekmeklerinin peşinde koşan  41 emekçi için ;  maalesef hayatlarını  kaybettiler . Ruhları Şad olsun.

Burada size Maden Mühendisler odasının  MADENCİLİKTE YAŞANAN İŞ KAZALARI (2010-2020) tarihlerini içeren rapordan bir bölüm okumak istiyorum.

Yapılması Gerekenler başlığında;

Sosyal hukuk devletinde temel amaç iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı iş yasalarını ILO standartları ile uyumlu hale getirilerek, çalışanlarını korumak ve geliştirmektir. İşletme projeleri tasarım veya proje aşamasında iş kazaları ve meslek hastalıkları riskine karşı koruyucu ve önleyici anlayışla tasarlanmalı, toplu koruma önlemleri her zaman öncelikli olmadır.  

Aksi durumda her gün iş kazaları artmaya devam edecektir. Madencilik sektöründe yaşanan iş kazalarının başlıca nedenleri Maden Mühendisleri odasına  göre son derece bilindik ve günümüzün bilim ve tekniği ile önlenebilir konulardır. Kazaların “kader” olmadığı uzun yıllardır bilinen bir gerçektir. Demişlerdi 2021 Mart ayında.
      
Sevgili Aliağalılar  iktidarın iş cinayetlerinde üzerine düşen denetim sorumluluğunu kader’e bağlayıp  peşinen reddetmesi vahşi kapitalizmi  ve savunucularını cesaretlendiriyor. Avrupa’da ;İş cinayetlerinde 1. Dünyada ise 3 cü olmamız tamamen  iktidarın olaylara bakış açısından kaynaklanmaktadır .

Yakın zamanda ülkemizde meydana gelen olaylara müdahil olunabilseydi belki bugün kaybettiğimiz emekçiler aramızda olacaklardı. Aynı hareketleri tekrarlayıp farklı sonuçlar beklemek doğru değildir. İşte tamda bu nedenlerden dolayı üretimden gelen gücümüzü kullanıp birlik olmalıyız.

Ülkemizde basınımıza uygulanan sansüre’ de, İran’da katledilen kadına onun nezdinde her gün katledilen ya da tacize uğrayan kadınlarımıza, çevre katliamlarına geçit vermemeliyiz. Sanayi çarkları dönsün diye yedi yirmi dört çalıştırılan Demir Çelik ve Rafineri çalışanlarını Gemi söküm işçilerini dünya standartlarının altında adeta açlığa ve hatta ölüme mahkum edilmesi kabul edilemez.

Ülkeyi yönetenler üzerine düşen sorumluluğu alarak bir daha bu tür olumsuzlukların olmaması için gereken önlemleri derhal almalıdır .Türkiye’nin muhtelif yerlerinde emeklerini ekmekle değiştirmeyi düşünenlere her şeyi kazanç uğruna mübah gören zihniyet sahipleri  ekmeğin yerine  ölümü reva görmüştür.  

Bu tarzda iş cinayetlerinin her oluşunda; son olsun söylemleri, unutmayacağız naraları atılırken ; onlarca çalışan sevdiklerinden ayrılıyor ,gözü yaşlı ailelerin  ,öksüz kalan çocukların sayısı maalesef artmaya devam ediyor. Siyasi erk yaşananlardaki sorumluluğundan kaçmadan konunun uzmanlarının işaret etmiş olduğu önlemleri insanların yaşamı yönünde tercih kullanarak  silah sanayine aktarılan bütçenin  bahsi geçen olumsuzlukları ortadan kaldırmaya kullanması gerekmektedir.

  1. Yüzyılda dünya vatandaşlığı konuşulurken şeffaf bir yönetim anlayışı sergilenmeli kamuoyu bilgilendirilmelidir. İnsanların haber alma kaynakları daraltılmamalı basın ve sosyal medya üzerindeki tahakküme son verilmelidir.  
          
    On yıllardır yaşadığımız, gördüğümüz, okuduğumuz örnekler var, yönetenlere, hatta onların piyonlarına bir şey olmadığı, cezasızlığın kural olduğu yönünde; ama biz emekçiler bu aymazlığın takipçisi olacağımızı belirterek  tüm sorumluları göreve davet ediyoruz  adalet açısından endişeliyiz, tanık olduklarımız nedeniyle öfkeliyiz.

Son 50 yıldır Avrupa’da maden ocaklarında ölüm yaşanmadığını bilip ; Ülkemizde İş cinayetlerinde onca insanın  öldüğünü bildiğimizden, ‘’biz neden ölüyoruz’’… diye düşünmeden edemiyoruz.

İş cinayetleri sonucu istifa eden bir yetkilinin olmaması ,hiçbir şey olmamış  gibi devam etmesi; bunun adı yeni ölümlere yol vermektir.   İşte tamda bu nedenle bakanlıklardan, işyerindeki işçi sağlığı ve iş güvenliğinden sorumlu olanlara kadar her aşamada bulunanlar görev ve yetki durumu oranında  suçludur, suç ortağıdır…  
 
“güzel öldüler” ,“fıtrat” ,“Kader” diyerek geçiştirmek çalışanlara reva görülemez bu sözlerle ifade edilen şey emeğin yok, emekçinin ‘kul’ sayılmasıdır…  Buna itiraz etmekle başlamalıyız…

Adalet aramaktan vazgeçmeden, hukukun, yargının herkes için adil olarak işleyeceği bir düzen talebiyle iş cinayetlerinde ölmeme,  çevre katliamlarını orman yangınlarını , insan ölümlerini, canları bir istatistik verisine indirgeyen ve duyarlılığımızı körelten, yüreğimizi kurutan bu düzene karşı sınıf savaşımını, demokrasi, özgürlük, eşitlik, adalet talepleriyle buluşturmak, dayanışma içerisinde bir mukavemet hattı kurmak zorundayız…

Biz Aliağa Emek ve Demokrasi Bileşenleri olarak Ağıt yakanların ve acının altındaki memleketimizin yanında mücadeleye devam edeceğimizi tüm kamu oyuyla paylaşıyor,  ebediyete intikal etmiş emekçi dostlarımızı saygıyla anıyoruz…”

blank

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com