Ana sayfa » Siyaset » YÜCEL: “İZMİR DE 2.500 SURİYE’Lİ OY KULLANACAK…”

YÜCEL: “İZMİR DE 2.500 SURİYE’Lİ OY KULLANACAK…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, seçim güvenliği konusunda yapılan çalışmalar ve ortaya çıkan veriler hakkında İz Gazete’ye konuştu.

Türkiye gündemine oturan taşıma seçmen iddiaları konusunda henüz İzmir’de somut bir olaya rastlamadıklarını ancak duyumlar aldıklarını belirten Yücel, İzmir’de; Suriye uyruklu olup vatandaşlık verilen, seçmen kütüğünde görülen kişi sayısının 2 bin 500 civarında olduğuna dikkat çekerek iktidarın bu yöntemle oy devşirmeye çalışabileceğini kaydetti.

Bu sayının seçim sonucunu etkileyebilecek düzeye gelmesinin Türkiye açısından çok tehlikeli olduğunu vurgulayan Yücel, konunun takipçisi olacaklarını belirtti. Yücel ayrıca, seçim güvenliği konusunda gereken her türlü tedbiri alacaklarını ancak seçmenlere de büyük görev düştüğünü söyledi.

‘HER YÖNTEME BAŞVURABİLİR’

İktidarın, seçimi kazanabilmek ve iktidarını sürdürmek için her türlü yöntemi deneyeceğine vurgu yapan CHP İl Başkanı Yücel, “Dezenformasyon Yasası, Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklik, bunlardan bazıları… Oyun devam ederken oyunun kurallarını değiştiriyorlar. Yabancı uyruklu kişilere vatandaşlık vererek kendilerine oy devşirme gibi bir yöntemi de kullanacaklarını düşünüyoruz” dedi.

‘KÂHİN OLMAK GEREKMEZ’

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın, yeni vatandaşlık alan kişilerin ilk seçimde oy kullanmaması ile ilgili TBMM’ye sunduğu yasa teklifine dikkat çeken Yücel, “Meclis çoğunluğu AK Parti ve MHP’de… Bu, onların işine gelen bir şey olmayacağı için kabul etmeyeceklerini biliyoruz. Ancak ülkede bir sığınmacı sorunu var ve bu sorunun kaynağı da AK Parti iktidarı…

Avrupa’daki devletlerin, sığınmacıları kabul etmeyip Türkiye’de kalmaları için zaman zaman maddi destekler verdiklerini biliyoruz. Bir insanın vatandaşlık almasının birtakım koşulları vardır, Türkiye’deki kadar kolay vatandaşlık veren bir ülke herhalde yoktur. Suriye’den savaş nedeniyle Türkiye’ye gelen kişilerin, bir şekilde iktidara yöneleceğini bilmek için de kâhin olmak gerekmiyor. Dolayısıyla, vatandaşlık verdikleri kişi sayısının arttığını ve bunlara oy kullandırmaya yönelik birtakım hazırlıklar yapıldığını biliyoruz. Bu, seçimin sonucunu ve kaderini etkileyecek düzeye gelirse, Türkiye için çok büyük bir tehlike olur” açıklamalarında bulundu.

‘ÇOK TEHLİKELİ BİR ŞEY’

Yabancı uyruklu kişilere vatandaşlık verilerek seçimde oy kullanma imkânının sağlanması yanlış ve tehlikeli olarak değerlendiren Yücel, bunun gerekçesini ise şöyle açıkladı: “Aynı coğrafyada yaşamamış, tarihi ve kültürel birlikteliği olmayan, tasada ve kıvançta birlik olmayan kişilerin ülkenin yönetimi ile ilgili söz sahibi olması; yıllardır birlikte yaşayan halkımızın geleceği ile ilgili karara ortak olması çok tehlikeli bir şeydir. Biz bu konuda gerekli çalışmaları yapıp alabileceğimiz her türlü önlemi alacağız.”

‘2 BİN 500 KİŞİ VAR’

İzmir’de şu andaki seçmen listelerine bakıldığında, oy kullanacak olan; Suriye doğumlu, vatandaşlık verilen seçmen kütüğünde görülen kişi sayısının 2 bin 500 civarında olduğunu söyleyen Yücel, “Bu konuda en fazla yoğunluk; Konak, Buca, Karabağlar ve Bornova’da… Bu ilçelerde seçmen kütüğünde Suriye doğumlu olup vatandaşlık verilen ortalama 350-400’er civarında kişi var.

Bu azımsanacak bir sayı değil… Bu sayı İzmir’de seçimin sonucunu ya da kaderini etkileyebilecek bir sayı değil ancak seçimlere daha 7-8 ay gibi bir süre var. Bu sayının daha da artma ihtimali var. Ayrıca bu sayılar Suriye doğumlu kişiler ile ilgili… Başka ülkelerden gelip vatandaşlık alanlar da var. Onlar da sayılar daha düşük. Şu an dikkat çekici sayıda olan Suriye uyruklular… Dolayısıyla biz bu işin takipçisiyiz” ifadelerini kullandı.

‘TEYİDİNİ YAPIYORUZ’

Taşıma seçmen iddialarıyla ilgili İzmir’de somut bir olaya rastlamadıklarını ancak duyumlar aldıklarını belirten Yücel, söz konusu iddialarla ilgili olası bir duruma yönelik önlem almak adına yaptıkları çalışmalara dair bilgiler verdi. Yücel, “İlçe başkanlarımızı bu konuda uyardık. Bu işi denetlemenin, takip etmenin ve önlem almanın en sağlam yolu seçmenle birebir iletişim kurmak ve hane ziyaretleri yapmak.

Hâlihazırda sürdürdüğümüz öbek çalışmasının bir amacı da ziyaret edilen hanede; seçmen kütüğünde kayıtlı olan seçmen gerçekten yaşıyor mu, yaşamıyor mu ya da başka biri oraya kaydırılmış mı kaydırılmamış mı, bunun takibini yapmak. Yaptığımız ziyaretlerde, örneğin hanede 5 kişi görünüyorsa, o hanede 5 kişinin ismini sayıp sorup, bunun teyidini alıyoruz” diye konuştu.

‘TEDBİRLERİ ALIYORUZ’

CHP İzmir İl Örgütü olarak seçim ve sandık güvenliği konusunda yaptıkları hazırlıklar ve çalışmalardan da bahseden Yücel, şunları söyledi: “Bu konularda hazırlığımız tamamlandı diyebilirim ancak tabii ki bunu seçime kadar güncelleyeceğiz, takibini yapacağız. Sandık görevlilerimizin atamaları yapıldı, okul sorumluları ve bilişim sorumluları ile hukuk ekibi belirlendi. Seçim yaklaştıkça İzmir Barosu ile de daha sık görüşeceğiz ama bizim partili avukat arkadaşlarımız bu hazırlıkları yapıyorlar.

Kamuoyu ve siyasi partilerin; seçimin adil, tarafsız ve şeffaf bir şekilde yapılacağı konusunda tatmin olmaları sağlanmalı ve kimsenin seçim güvenliği ile ilgili bir şüphesi olmamalı. Bizim tüm çalışmalarımız da buna yönelik… 2018 seçimlerinden bu yana 4 yıl geçti, 4 yıldır siyasi partiler çalışıyor, seçim tarihine kadar 5 yıl olacak.

Bu 5 yıllık çalışma ve emek 1 gün için yapılıyor. Eğer siz o 1 günü doğru koordine edemezseniz, gerekli önlemleri almazsanız, o 5 yıllık emeğin hiçbir anlamı kalmaz. Bu işin ne kadar önemli olduğunu İstanbul’da tekrarlanan yerel seçimde bizzat gördük. İzmir’de de diğer illerde de CHP örgütleri, Millet İttifakı ve 6’lı masaya mensup siyasi partiler, seçim ve sandık güvenliği ile ilgili gereken her türlü tedbiri alacak.”

‘SEÇMENE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR’

Seçmenlere seslenen Yücel, “Bu çarpık düzenden mutsuz ve rahatsız olan, bu düzenin değişmesi gerektiğini düşünen herkesin bu mücadelenin bir yerde ucundan tutması lazım; bu, sadece seçim günü gidip oy kullanmak değil. Biz CHP olarak gereken her türlü tedbiri alacağız ancak hem kendi çevrelerini örgütleme ve bu çarpık düzenin değişmesi konusunda yönlendirme anlamında hem de seçim güvenliği konusunda vatandaşlarımıza da büyük bir görev düşüyor” ifadelerini kullandı.

Seçimin; adil, şeffaf, tarafsız ve demokratik olması gerektiğinin altını çizen Yücel, “AK Parti iktidarı birçok noktada meşruiyetini yitirmiş durumda… İnsanların artık inancı kalmadı. Biz Türkiye’nin; Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği kurucu değerlere bağlı, aklı ve bilimi kendine rehber edinen, adaletli ve liyakatli kadrolar tarafından yönetilmesi gerektiğini düşünüyoruz ve bunu da sağlayacağız” dedi…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com