Ana sayfa » Güncel » “ASGARİ ÜCRET 20 BİN LİRA OLSUN DİYEBİLİRİM, ANCAK BUNUN İŞVERENİN ÖDEYEBİLECEĞİ BİR RAKAM OLMASI LAZIM..”

“ASGARİ ÜCRET 20 BİN LİRA OLSUN DİYEBİLİRİM, ANCAK BUNUN İŞVERENİN ÖDEYEBİLECEĞİ BİR RAKAM OLMASI LAZIM..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Enflasyon Araştırmaları Grubu (ENAG) kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy, asgari ücret zammına ilişkin Gerçek Gündem Ekonomi Editörü Ökkeş Taşkın’ın sorularını yanıtladı.

Asgari ücret konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in, “Asgari ücret 20 bin lira da olsun diyebilirim ama işverenin ödeyebileceği bir rakam olması lazım” sözlerine değinen Prof. Dr. Veysel Ulusoy, “Aslında 20 bin TL ulaşılmaz değil. Dolar bazında baktığımızda 1000 – bin 200 dolara tekabül ediyor.

Bu rakama ulaşılmaması bu zamana kadar gelmiş ekonomi politikalarının başarısızlığını gösterir. Şu anda başlangıç maaşının en az 30-35 binlerde başlaması lazım. Benim tavsiyem o 20 bin TL’yi düşünsünler ama düşünemeyecekler. Çünkü seçim harcamalarına dayalı bir ekonomi politikaları var” dedi.

“ORTALAMA ÜCRET HALİNİ ALDI”

“Asgari ücretin ortalama ücret halini almasının tehlikeli noktaya geldiğini” belirten Ulusoy, “İlk işe girenler asgari ücretten daha düşük seviyede işe giriyorlar. Türkiye’de 31 milyon çalışan işgücünün 3’te 1’i zaten merdiven altı. Bunu düşündüğümüzde asgari ücret üzerinden ne kadar gelir transferi yapıldığını açıkça görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇÖZÜMSÜZ SARMALA DÖNÜŞÜRSÜNÜZ”

Asgari ücret artışıyla ilgili birçok ürüne beraberinde zam geleceğine ilişkin konuşan Ulusoy, “Ücret zammı ya da enflasyon farkını fiyat farkıyla alırsanız çözümsüz sarmala dönüşürsünüz. Biz bunu 2021 yılının onu ve 2022 yılında gördük. Aralığın ortasında belirlenen asgari ücret yılın ortasında eridi. Dolayısıyla burada ortaya çıkan gerçek enflasyonun verdiği alım gücünün azalması ve raflardaki fiyatların zorunluluğuydu” diye belirtti.

ASGARİ ÜCRET TAHMİNİ…

Asgari ücret tahminine ilişkin konuşan Ulusoy, “Türkiye’de inanılmaz bir enflasyon var. Asgari ücretin ortalama ücret olduğu gerçeği varken, enflasyon farkı ve arkasından ek bir iyileştirme verilmeli. Bu da benim hesabıma göre 10 bin TL’den aşağı olmamalı” diye konuştu…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com