Ana sayfa » Güncel » “12 EYLÜL PROJESİ SADECE ASKERİ DARBE DEĞİLDİ, DİNBAZ GÖRÜŞLERİN ÖNÜNÜ AÇTILAR…”

“12 EYLÜL PROJESİ SADECE ASKERİ DARBE DEĞİLDİ, DİNBAZ GÖRÜŞLERİN ÖNÜNÜ AÇTILAR…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Ege 78’liler ve 78’liler Girişimi Derneği 12 Eylül darbesinin 42. Yıldönümü dolaysıyla Konak’ta basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamayı okuyan 78’liler Girişimi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Emine Sözüdoğru, “Türk siyaseti ve siyasetçileri 42 yıldır Türkiye’yi, işte bu tekçi darbe anayasası, darbe yasaları ve yönetmelikleri ile yönetiyor. Yıl 2022… 12 Eylül Darbesi’nin üzerinden 42 yıl geçti, ancak 12 Eylül rejimi temel unsurlarıyla katlanarak sürüyor.

1960 -1980 yılları arasında arasındaki toplumsallığın, yurttaşlık ve hukuk bilincinin bir ölçüde ortaya çıktığı nispi demokratik süreç, 12 Eylül Darbesi üzerinden tasfiye edildi. Toplum ve devlet, siyasal ve askeri zor kullanılarak anti-demokratik, totaliter bir anlayışla yeniden düzenlendi.

Darbecilerin temel amacı, demokratik bir şal altında darbe rejimini kurumsallaştırmak üzere; Pentagon patentli bir soğuk savaş ürünü olarak ‘Ulusal Güvenlik Devleti’ni yeniden inşa etmekti” dedi.

‘DİNBAZ GÖRÜŞLERİN ÖNÜNÜ AÇTILAR..’

12 Eylül projelerinin dinbaz görüşlerinin önünü açtığını belirten Sözüdoğru, “12 Eylül projeleri açısından yararlı buldukları aşırı milliyetçi, şoven ve dinbaz görüşlerin önünü açtılar. Pentagon’un “Ulusal Güvenlik Devleti ,Türkiye’deki derin tarihsel köklere sahip tutucu, bürokratik, milliyetçi devlet geleneği ile örtüştü. Böylece devlet-toplum ilişkilerinde dengenin tamamen toplum aleyhine bozulduğu, yurttaş karşısında devletin kutsallaştırıldığı bir durum ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

“12 EYLÜL PROJESİ SADECE ASKERİ DARBE DEĞİLDİ…”

78’liler Girişimi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Emine Sözüdoğru, “12 Eylül projesi sadece askeri darbe değildi; Ülkenin ekonomik yapısı, toplumun siyasi tercihleri, düşünce ve davranış kalıpları, yaşam biçimi ve kültürel özellikleri ile oynayan, ama yerlilik bağları da yerlerde sürünen bir projeydi. Eşitlikçi, insana ve kardeşliğe dayalı yüksek değerler tasfiye edilecek; para, statü ve güce dayalı aşağı değerler sisteminin önü açılacaktı.

12 Eylül sonrası gençlik, işte bu aşağı değerler kuşatması altında yetişti. Klasik kapitalizmin üretime yönelik yapılanması dahi gözden düşürüldü, Para ile para kazanmak varken, üretim gibi zor ve sorunlu işlerle uğraşmaya gerek kalmayacaktı. Siyaset yapma ile çıkar sarmalları arasında çürüme iç içe geçti. Bu durum siyaseti çürüttü .Çürüme, sonunda tüm kurumları sarmalı içine aldı. Bütün bunların bedeli 12 Eylül darbeciliğinin yargılanamayışı oldu.

12 Eylül’ün darbeciliğinin yargılanamayışının bedeli 28 Şubat, onun da bedeli 15 Temmuz Darbe Girişimi ve Tek Adam Rejimi oldu.. Aradan ne kadar zaman geçerse geçsin, yeni bir darbe olmamasının en gerçekçi yolu darbelerle hesaplaşmak, darbecilerin ve işkencecilerin yargılanmasın sağlamaktır” diye konuştu…

İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com