Ana sayfa » Güncel » Kaynak: “Bu, Beyaz Reform Değil, Göz Boyama…”

Kaynak: “Bu, Beyaz Reform Değil, Göz Boyama…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’ne tepkiler sürüyor. Yönetmeliği ‘Beyaz Reform’ olarak nitelendiren AKP’li Sağlık Bakan Fahrettin Koca’nın “Yönetmelikle birlikte bir süredir bitkisel hayatta olan Performans Sistemi’nin fişi çekildi” ifadeleri ise tartışma konusu oldu.

Yeni yönetmelik ve Bakan Koca’nın açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, eleştirilerini sıraladı.

‘BU BİR İTİRAFTIR…’

AKP’li Bakan Koca’nın “Yönetmelikle birlikte bir süredir bitkisel hayatta olan Performans Sistemi’nin fişi çekildi” ifadelerine ilişkin konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, “Performans sistemi demek ki fişi çekilecek bir sistemdi. Sayın Bakan’ın bu ifadesi bunun itirafıdır. Dolayısıyla bu açıklama; ‘Performans sistemi yanlış bir sistemdi, biz bunu biliyorduk ama tabip odalarının uyarılarına rağmen yıllarca sürdürdük’ demektir.

Ayrıca, performans sistemini zaten kaldırmadılar. Sadece ismini değiştirdiler. Yeni yönetmeliğe göre; performans sistemi aslında ‘teşvik ödemesi’ adı altında devam ediyor. Ne hekimlerin günlük hayatına yansıyacak çok önemli gelişmeler oldu ne de özlük haklarında çok ciddi değişim oldu. Dolayısıyla performans ifadesini aldırıp yerine ‘teşvik’ koydular. Bu bir göz boyamadır” ifadelerini kullandı.

‘DEMOKLES’İN KILICI…’

Yönetmelikte yer alan taban ödemesi ile ilgili bölümü de değerlendiren Kaynak, “İdareye, gelirin düzenlenmesine ilişkin bir yetki veriliyor. Bu adeta; personele herhangi bir idari yaptırım uygulandığında bununla bağlantılı olarak ücretinde düzenleme yapma, ceza kesme yöntemi… Bu hukuken yanlış bir şey…

İnsana idari bir ceza veriyorsunuz, o cezayı tekrar maddi olarak ikinci bir cezayla devam ettiriyorsunuz. Eğer ortada bir kusur varsa, bu kusur iki kez değerlendirilip iki kez cezalandırılamaz. Hukuka aykırı olan bu düzenleme çalışma barışını da bozacak bir şey… Dolayısıyla bu, Demokles’in Kılıcı gibi insanların tepesinde sallanacak” diye konuştu…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com