Ana sayfa » Güncel » “ECZACILIK ESKİDEN KARLI MESLEKTİ, ŞİMDİ KASAMIZA GİREN ÇORBA PARASI…”

“ECZACILIK ESKİDEN KARLI MESLEKTİ, ŞİMDİ KASAMIZA GİREN ÇORBA PARASI…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER- Türkiye’de pek çok sektörde olduğu gibi eczacılık da tükenme noktasına geldi. Özellikle, 2009 yılından bu yana ilk kez bu yıl güncellenen İlaç Fiyat Kararnamesi’nin beklentiyi karşılamaması eczacılar da büyük tepkiye yol açtı.

Talepleri karşılık bulmayan eczacılar, iş bırakmaya kadar uzanan bir eylemlilik sürecinin hazırlığını yapıyor. İlaçlara gelen fahiş zamlar, hayat pahalılığı, beklentilerin karşılanmaması gibi faktörler eczacılık sektörünü olumsuz etkilerken mesleğin geçmişten günümüze nasıl evirildiğini 47 yıllık Eczacı Erol Yeşil anlattı. İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan da güncellenen İlaç Fiyat Kararnamesi’nin eczacıların beklentilerini karşılamadığını belirterek hak arama mücadelesini başlatacaklarını açıkladı.

‘ESKİDEN KÂRLI MESLEKTİ…’

Konak’ın Basmane semtinde eczanesi olan 47 yıllık eczacı Erol Yeşil, sektör şartlarının geçmişten günümüze nasıl değiştiğini şöyle anlattı: “Eskiden eczacılık revaçta, kârlı bir meslekti. Şimdi kiralar yüksek, faturalar yüksek, ilaç bulmak zor. Yani kimse kolay kolay eczane açamıyor. Ben mesleğimi çok seviyorum ancak yıllar önce eczane açmasaydım şu an herhalde açamazdım. Bugünkü şartlarda çok zor… Açsanız da sürdürmeniz çok mümkün değil. Eskiden bir eczacı kendine bir ev bir arabayı rahatlıkla alabilirdi ama günümüzde zor geçiniyor desek yeridir. Şu an bir eczanenin kasasına giren kâr ancak çorba parası… Gerisi maliyete gidiyor.”

‘İLAÇ BULAMIYORUZ…’

Eczacıların ilaca ulaşmakta zorluk yaşadığını kaydeden Yeşil, kârlılıktaki düşüşe de dikkat çekerek, “İlaç fiyatlarının çoğu döviz kuruna göre hesaplanıyor. Döviz kuru sürekli değişkenlik gösteriyor. İlaca ulaşmakta zorlanıyoruz. İlaç Fiyat Kararnamesi de uzun yıllar sonra güncellendi ama o da bizim beklentimizi karşılamadı. Kârda ciddi bir düşüş var. Eczacıların işi hakikaten zor… Bu devirde artık eczane açmak pek akıl işi değil ancak ailenizde eczanesi olan bir eczacı varsa, oturmuş bir düzen olduğu için çok zorlanmayabilirsiniz” açıklamalarında bulundu.

‘HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ…’

İlaç Fiyat Kararnamesi’ndeki güncellemenin eczacıların taleplerini karşılamadığını ve bu nedenle bir hak arama mücadelesinin başlayacağını söyleyen İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan ise, “İlaca zam geldikçe eczacıların kârlılığı azalıyor. Enflasyon yüzde 100’ü geçtiği, işletme giderlerinin çok ciddi oranda arttığı bir dönemde eczacıların kârlılığı yüzde 17-18’lere indi. Biz de kârlılığımızı hesaplayan İlaç Fiyat Kararnamesi’nin güncellenmesini talep ettik.

Ancak yapılan güncelleme beklentimizin çok çok altında kaldı. Görüşmeler yaptık, uğraşlar verdik ancak şu an için net bir sonuç alamadık. O nedenle hak arama mücadelemizi başlatmaya karar verdik. Bir eylemlilik süreci için hazırlık yapıyoruz” diye konuştu…

İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com