Ana sayfa » Güncel » BREZİLYA YARGISI, ASBESTLİ GEMİNİN ÇIKIŞINI DURDURDU, HABERİ BAŞKAN SOYER DUYURDU…

BREZİLYA YARGISI, ASBESTLİ GEMİNİN ÇIKIŞINI DURDURDU, HABERİ BAŞKAN SOYER DUYURDU…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-“Ölüm Gemisi” diye nitelenen nükleer uçak gemisi Nae Sao Paulo’nun söküm için Türkiye’ye getirilmesi hakkında tepkiler devam ederken Brezilya’dan önemli bir haber geldi.

Ülkede, geminin satılmamasını ve müze olarak değerlendirilmesini isteyen derneklerin açtığı davaya bakan Brezilya Yüksek Mahkemesi’nin, Nae Sao Paulo’nun çıkışını durdurma kararı aldığı öğrenildi.

Gemiyi satın alan Türk şirketi Sök Denizcilik A.Ş’nin henüz yargı kararına uymadığı belirtildi.

Haberi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer duyurdu.

Soyer, “Brezilya Yüksek Mahkemesi söküm için Aliağa’ya doğru yola çıkan asbestli gemiye dur dedi. Kararı henüz yerine getirmeyen Sao Paulo’nun verilen ihtiyati tedbir kararına uymasını ve Guanabara Körfezi’ne geri dönmesini bekliyoruz” dedi.

“GEMİNİN GERİ DÖNMESİ LAZIM…”

Olay İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısının önemli meselelerinden biri olarak tartışıldı.

CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Bütün dünya İzmir’i bu asbest yüklü gemiden kurtarmak için mücadele ediyor. Öğrendiğimiz habere göre Brezilya’daki mahkeme bu geminin geri dönmesi kararı verdi. Geminin geri dönmesi lazım” dedi, “Bakalım dönecek mi” diye sordu. İzmir’in doğasını, halkını ve sağlığını, birileri para kazansın diye bir kenara bırakamayız. Bu meclisin en temel görevidir” diye konuştu.

İZSU’NUN ASBESTLİ BORU AÇIKLAMASI…

AKP Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Elbette ki para kazanmak insan sağlığından önemli değil. Canlıların sağlığı paradan çok daha kıymetli” dedi, ancak geminin zararlı olmadığını savundu.

Hızal, bu iddiasına dayanak olarak da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un açıklamalarını gösterdi.

Aliağa Belediye Meclisi Üyesi MHP’li Hakan Şimşek de devlet yetkililerinin açıklamalarına itibar ettiğini belirtti.

Şimşek, geçtiğimiz günlerde Dikili’de kanalizasyon borularının patlaması ve suların beş gün boyunca kesilmesi hakkında İZSU’nun yaptığı açıklamaya da değindi.

Şimşek, “İZSU’nun haberi vardı, asbestli boruları değiştiriyoruz diye. Yıl 2022… Asbestli borular yeni değiştiriliyor” dedi.

Söz alan CHP’li Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Bir hekim olarak asbest konusunda konuşmak istiyorum: Atık su borularındaki asbest kanser yapmaz, havaya karışıp solunduğu zaman akciğerde kanser yapar” dedi.

Tugay, Nae Sao Paulo hakkında ise “Biz burada raporlara bakıyoruz. Ben Bakanımıza inanıyorum ancak bu raporun güvenilir bir firma tarafından verilip verilmediği konusunda şüphelerimiz var. Araştıralım. İzmir başta olmak üzere bu riskli maddenin bizleri hasta etmeyeceğine dair güvenilir bilgi istiyoruz. Akla, mantığa uymayan raporlandırma görülüyor. Bu işi bilenler, bu raporda bildirilen rakamlar doğru olamaz diyorlar. Bu sizin için de tehlikeli bir durumdur, lütfen dikkate alın” diye konuştu.

SOYER: “BU ŞEHRİ KORUMAK ASLİ GÖREVİMİZ…”

Başkan Tunç Soyer, toplantı sonunda yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

*Bir birey olarak bir hükümet yetkilisinin söylediği her şeyin doğru olmayacağını baştan kabul edersiniz.

*Baştan doğru olma ihtimalini düşünerek değil, yanlış olma ihtimalini düşünerek siyaset yaparsınız. Mesela ben nelerden şüpheleniyorum söyleyeyim, birincisi; Aliağa’da 22 tane işletme var, sadece 8 tanesinin Avrupa Birliği uygunluk belgesi var.

*Bu, orada yapılan sökümle ilgili bende kuşku uyandırdı. İkincisi; ikiz gemi Clemenceau gemisiyle ilgili rakamlar verildi, 760 ton…

*İkiz gemi aynı makineden çıkarak imal ediliyor. Dolayısıyla böyle bir gemide 9 ton asbest ihtimali neredeyse yok.

*Üçüncüsü; Norveçli firmadan bahsedildi. Yapılan araştırmada yüzde 12’sinin tespit edilebildiği ifade ediliyor.

*Dolayısıyla yüzde 12’si üzerinden yapacağımız bir değerlendirme size ‘bunda tehlikeli bir şey yok’ dedirtmemeli. Soyer, “Bu şehrin ağacını, nehrini, denizini korumak asli görevimiz” dedi…

Sözcü-Gökmen Ulu

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com