Ana sayfa » Siyaset » ORC ARAŞTIRMA: “CUMHUR İTTİFAKI Z KUŞAĞI GENÇLERİ KAYBETTİ…”

ORC ARAŞTIRMA: “CUMHUR İTTİFAKI Z KUŞAĞI GENÇLERİ KAYBETTİ…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine bir yıldan az bir süre kala gözler, kamuoyu araştırma şirketlerinin anket sonuçlarına çevrildi.

Ekonomi başta olmak üzere neredeyse her alanda yaşanan sorunlar nedeniyle birçok ankette iktidar partisi AKP ve ittifak ortağı MHP’ye seçmen desteğinin azaldığı görülüyor.

ORC Araştırma 51 ilde 2185 kişi ile yüz yüze yaptığı anket sonuçlarını yayınladı.

13 MİLYON Z KUŞAĞI OY KULLANACAK…

Seçimin 2023 haziran ayında yapılması halinde 64 milyon seçmenin sandık başına gitmesi gitmesi, bunun 13 milyonunu ‘Z kuşağının’ oluşturması bekleniyor.

2018 seçimlerinde bu oran yüzde 7 iken 2023 seçimlerinde bu rakam yüzde 16’ya yükselecek.

HER 4 KİŞİDEN BİRİ KARARSIZ…

2023 seçimlerinde sandık başına gidecek olan Z kuşağı ayrıca seçimin kaderini belirleyecek. Araştırmaya göre bu seçimde ilk kez oy kullanacak Z kuşağı gençlerinin yüzde 27.0’sinin kararsızım dediği sonuçlara yansıdı.

PARTİ BAZINDA CHP BİRİNCİ…

Çalışmaya katılan ilk kez oy kullanacak seçmenlerin yüzde 22.5’i CHP’ye oy vereceğini bildirirken CHP bu sonuçla parti bazında en yüksek oy alan parti konumunda bulunuyor. CHP’yi yüzde 18.6 ile İYİ Parti takip ediyor.

CUMHUR İTTİFAKI GENÇLERİ KAYBETTİ…

Çalışmaya katılan ve ilk kez oy kullanacak seçmenlerin yalnızca yüzde 11.9’u AKP’ye oy vereceğini belirtirken MHP’ye oy vereceklerin oranı ise yalnızca yüzde 3.4 seviyesinde.

BÜYÜK FARK…

İlk kez oy kullanacak seçmen tercihlerine göre Cumhur İttifakı 15.4 oy alırken, Millet İttifakı ise yüzde 41.1 seviyesinde seyrediyor.

Gerçek Gündem

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com